Te supără de la o vreme un gust acru în gură, ca şi cum ai fi mâncat o lămâie? Sau, poate, nu mai simţi la fel gustul alimentelor, ţi se par fade?Află că această acreală poate fi cauzată de tot felul de probleme de sănătate, dar şi de consumul redus de apă.
Vezi mai jos care sunt cele mai frecvente cauze ale gustului acru în gură şi care sunt soluţiile!
Deshidratarea
Dacă ai băut mai puţină apă în ultima perioadă, e foarte posibil să ai gura uscată, iar asta să îţi afecteze şi gustul. Ce poţi face? Bea între 6 şi 8 pahare cu apă în fiecare zi, chiar mai mult în timpul verii, recomandă csid.ro.
Fumatul
O altă cauză a gustului acru în gură, dar şi a depozitelor galbene ori albicioase de pe limbă este fumatul. Renunţă la ţigări, vei avem numai de câştigat!
Igiena dentară incorectă
Periajul dentar realizat incorect, insuficient, faptul că nu foloseşti aţă dentară şi lipsa de igienizate a limbii sunt, de asemenea, posibile cauze ale gustului acru pe care îl simţi pregnant.
Ce ai de făcut? Spală-te pe dinţi de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, foloseşte de fiecare dată aţa dentară şi, desigur, nu uita de curăţarea limbii. Nu uita de vizita la medicul stomatolog, o dată la şase luni!
Infecţiile
Răceala şi sinuzita sunt afecţiuni care pot cauza frecvent modificări ale gustului. Pentru a reduce riscul de a te îmbolnăvi şi, implicit, de a resimţi gustul acru neplăcut în gură, spală-te frecvent pe mâini, evită să-ţi atingi faţa (nasul, gura, ochii) cu mâinile neigienizate şi stai la distanţă de persoanele care prezintă simptome ale unei infecţii respiratorii.
Diverse medicamente
Gustul acru în gură poate fi cauzat şi de anumite medicamente, cum ar fi antibioticele sau antihistaminicele, sau de radioterapie în zona capului ori gâtului pentru tratamentul anumitor forme de cancer.
Refluxul gastroesofagian
Una dintre cauzele frecvente ale gustului acru este refluxul gastric, care constă în urcarea acidului din stomac la nivelul esofagului, ca urmare a slăbirii muşchiului esofagian.
Ce poţi face? În primul rând, schimbă-ţi obiceiurile alimentare, redu porţiile de alimente consumate, evită să mănânci cu câteva ore înainte de culcare şi ţine capul un pic mai ridicat faţă de restul corpului atunci când stai întins.
Vârsta înaintată
Pe măsură ce îmbătrânim, papilele noastre gustative pot avea de suferit şi asta poate duce la apariţia unor modificări de percepţie în ceea ce priveşte gustul.