Dacă ai tensiunea prea mică, adică valorile sunt sub 90/60 mm Hg, medicul îţi poate recomanda o schimbare de dietă şi de activităţi.
Anumite stări şi activităţi temporare sau permananente pot genera scăderea tensiunii. În sarcină, e posibil ca valorile tensionale să coboare, din cauza extinderii rapide a sistemului circulator. Dacă organismul este deshidratat, alături de slăbiciune, ameţeală şi greaţă are loc şi o scădere a tensiunii arteriale. Hipotensiunea mai poate fi influenţată şi de vârsta înaintată (peste 65 de ani), hemoragii, infecţii severe, reacţii alergice, anemie şi probleme endocrine sau cardiovasculare: ritm cardiac lent (bradicardie) sau defecte ale valvelor cardiace. De asemenea, şi pacienţilor aflaţi în tratament cu antihipertensive (betablocante, diuretice), cu anumite antidepresive sau medicamente pentru maladia Parkinson le poate scădea tensiunea sub valorile normale.
Ai tensiunea prea mică? Iată ce trebuie să faci!
O scădere severă a tensiunii arteriale poate lipsi corpul de oxigenul necesar pentru îndeplinirea funcţiilor şi poate cauza daune inimii şi creierului. Hipotensiunea cronică poate fi tratată eficient prin efectuarea unor modificări în stilul de viaţă. În funcţie de simptome, medicul îţi poate recomanda câteva schimbări simple pentru a creşte uşor valorile, precum mărirea aportului de sare din alimentaţie, un consum sporit de apă şi diminuarea consumului de alcool. De asemenea, mişcarea zilnică poate avea o influenţă pozitivă prin stimularea circulaţiei.
Dacă ameţeşti dimineaţa, ridică-ţi capul patului pentru a fi la o înălţime puţin mai mare decât picioarele. Când te trezeşti şi vrei să cobori din pat, rămâi în şezut 1 minut şi mişcă-ţi întâi gleznele şi gambele înainte de a te ridica în picioare. De-a lungul zilei, evită să stai mult timp nemişcat şi nu ridica greutăţi. Pentru a evita ameţeala de după masă, nu exagera cu porţiile şi alege să mănânci mai puţin şi mai des, reducând în acelaşi timp cantitatea de carbohidraţi. Nu face duşuri sau băi foarte fierbinţi. Dacă te tratezi de hipertensiune şi medicaţia îţi scade prea mult valorile, medicul îţi va modifica schema de tratament. E indicat ca tratamentul să nu fie luat înainte de masă.
„Hipotensiunea arterială se manifestă prin tensiune arterială scăzută, respectiv sub 90/60 (diastolică/sistolică) mm Hg şi duce la stări de ameţeală şi leşin. De regulă, hipotensiunea apare la persoanele cu vârsta peste 65 ani, care iau tratament pentru reducerea tensiunii arteriale, dar şi în cazul persoanelor care au alte boli (diabet, Parkinson sau boli de inimă). Afecţiunea este des întâlnită şi în cazul tinerilor longilini astenici, în condiţii de stat jos (ortostatism) prelungit, temperaturi ridicate şi spaţii închise (în autobuz, în sala de curs). Dacă pacientul prezintă simptomele de mai sus, tratamentul va depinde de cauza de bază. Când cauza este administrarea de medicamente, tratamentul va implica fără doar şi poate modificarea schemei de tratament, cu sau fără întreruperea acestuia, sau pur şi simplu scăderea dozei, conform indicaţiei medicului curant (medic de familie, cardiolog). În cazurile în care hipotensiunea nu are o cauză clară sau această afecţiune nu a fost investigată medical, persoana în cauză trebuie întinsă la orizontală, trebuie să i se administreze lichide, o salată, sucuri de fructe, după care trebuie îndrumată către medicul specialist”, spune Dr. Venera Marinescu, medic specialist medicină de familie, competenţă în ecografie generală, Royal Hospital, Bucureşti.