Mii de firme din Iasi si din toata tara ajung sa-si intrerupa activitatea, tocmai din cauza lipsei angajatilor • De exemplu, un restaurant deschis de mai putin de un an, pe Bulevardul Pacurari, din Iasi, si-a suspendat de ieri activitatea, pentru ca nu a mai reusit sa gaseasca ospatari si bucatari • Asta in conditiile in care avem la Iasi si un liceu de specialitate care pregateste exact oamenii pentru aceste meserii • Multe dintre ajutoarele sociale acordate sunt un cancer al economiei romanesti, sunt o veritabila piedica in calea dezvoltarii tarii
In ultimii ani, Romania se confrunta cu o criza a fortei de munca incredibila! Mii de firme din Iasi si din toata tara ajung sa-si intrerupa activitatea, tocmai din cauza lipsei angajatilor. Aceste societati comerciale ar trebui sa fie motorul economiei, sa asigure o dezvoltare importanta din punct de vedere economic.
Din pacate insa, multi agenti economici se vad in imposibilitatea de a-si continua activitatea din cauza ca nu gasesc angajati. Indiferent ca este vorba despre frizeri, bucatari, ospatari, barmani, femei de serviciu, ingineri, lucratori in constructii etc, firmele din Romania nu reusesc sa gaseasca oameni interesati de un serviciu.
De exemplu, un restaurant deschis de mai putin un an, pe Bulevardul Pacurari, din Iasi, si-a suspendat de ieri activitatea, pentru ca nu a mai reusit sa gaseasca ospatari si bucatari. Asta in conditiile in care avem la Iasi si un liceu de specialitate care pregateste exact oameni pentru aceste meserii.
Din pacate insa, statul cheltuie anual milioane de euro pentru pregatirea acestor elevi pe aceste meserii, iar absolventii, gata pregatiti, pleaca sa munceasca in strainatate. Si astfel, din banii romanilor, furnizam anual mii de angajati in sistemul de alimentatie publica din strainatate. Asa au plecat, in toate domeniile de activitate, peste 4 milioane de oameni din Romania.
In tot acest timp, statul roman cheltuie anual sute de milioane de euro pentru asistenta sociala, mai ales pentru plata unui Venit Minim Garantat! Aproape un sfert de milion de romani beneficiaza anual de venitul minim garantat, multi dintre acestia refuzand pur si simplu sa mearga la munca, preferand sa astepte linistiti acasa sau la crasma, in fiecare luna, banii de la statul roman.
Astfel, in România exista numeroase persoane care pur si simplu nu doresc sa munceasca pentru ca statutul de "asistati sociali" le asigura accesul la bani de la stat sub forma de ajutoare sociale. E mai usor sa stai acasa, sa astepti sa treaca luna si sa primesti bani. Cam asta este realitatea trista si revoltatoare din tara noastra! Practic, aceste ajutoare sociale sunt un cancer al economiei romanesti, sunt o veritabila piedica in calea dezvoltarii tarii.
Niciun Guvern din ultimii 10 ani, fie ca vorbim de PNL, PDL, PSD sau Tehnocrati nu au reusit sa rezolve aceasta grava problema care afecteaza iremediabil Romania. Niciun ministru nu a avut curajul sa taie in carne vie: sa propuna anularea, macar pentru o perioada de cativa ani, a ajutoarelor acordate oamenilor apti de munca. Nimeni nu spune ca nu trebuie sustinute financiar acele persoane, bolnave, inapte din punct de vedere a capacitatii de munca, dar este inadmisibil sa incurajezi LENEA!
De ce nu creste contingentul strainilor care pot fi angajati in Romania?
O rezolvare foarte simpla ar fi ca autoritatile sa mareasca numarul de muncitori straini acceptati pe piata muncii. Pentru asta ar trebui ca doi dintre cei mai slabi ministri din istoria Romaniei, Carmen Dan (ministrul de Interne) si Lia Olguta Vasilescu (ministrul Muncii) sa colaboreze, sa asculte solicitarilor firmelor mari din tara si sa dea drumul la angajari din strainatate in piata nationala de munca. Doar Ministerul de Interne, la solicitarea Ministerului Muncii, ar putea creste contingentul strainilor care pot fi angajati in Romania.
Conform unei hotarâri de Guvern din decembrie 2017, s-a stabilit un contingent de 7.000 de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca din România, în baza avizelor de angajare/detasare, adica un supliment de 1.500 de locuri a contingentului pe tipuri de lucratori nou-admisi, fata de cel stabilit pentru anul 2017.
Astfel, numarul de lucratori permanenti va creste de la 3.000 la 4.000, iar cel al lucratorilor detasati de la 700 la 1.200.
Guvernul detaliaza tipurile de angajare/detasare posibile, pe lânga lucratorii cu contract permanent sau cei detasati astfel: persoane transferate în cadrul aceleiasi companii – 700; lucratori înalt calificati – 500; lucratori sezonieri – 400; lucratori stagiari – 100; lucratori transfrontalieri – 100.
Plecarea muncitorilor români la munca în alte tari, în ultimii ani, acordarea extrem de usor a unor venituri minim garantate a dus la situatia în care angajatorii nu gasesc suficienti români dispusi sa se angajeze la ei si sunt nevoiti sa apeleze la personal din tari din afara UE si chiar din Pakistan, Thailanda, Vietnam. Din cate se pare, in aceasta perioada, cei mai buni angajati ar proveni din Pakistan.
Totusi, un numar de 7.000 de lucratori straini in Romania este extrem de mic fata de necesitatile actuale de pe piata muncii. Mii de firme din tara nu gasesc angajati, iar daca Guvernul ar decide ca de exemplu 100.000-150.000 de straini sa poata fi angajati in tara noastra, atunci lucrurile s-ar schimba radical.
In primul rand, firmele si-ar putea gasi mult mai usor forta de munca, ar putea sa-si onoreze contractele deja incheiate si care sunt in pericol din cauza lipsei angajatilor, iar in al doilea rand s-ar crea si o concurenta acerba pe piata muncii.
Poate in acest fel, ar intelege si romanii ca nu mai pot sta la nesfarsit acasa sau in crasma si sa astepte ajutoarele sociale, pentru ca sunt alti oameni care le pot lua oricand locurile de munca. Din pacate insa, acest proiect are sanse foarte mici de a fi pus in practica, daca de reusita lui se ocupa doi dintre cei mai slabi ministri din istoria Romaniei: Carmen Dan si Lia Olguta Vasilescu.