Infarctul miocardic ucide in Romania tot mai multi tineri, iar sistemul de sanatate nu are inca toate solutiile. Exista medici, dar lipseste preventia prin screening. Exista aparatura, dar nu e adaptata nevoilor din spitale. Romania nu si-a numarat inca pacientii cu boli cardiovasculare, in timp ce statisticile inregistreaza de la un an la altul o scadere periculoasa a varstei celor care pierd lupta cu boala. Asa ca sanatatea noastra depinde, aproape in totalitate, de noi. Urmariti un nou material din seria: „Sanatate, Romania!"
Conf. Univ. Dr. Horatiu Moldovan: Am putea compara Romania, cu usurinta, cu America dinainte de epoca descoperirilor geografice
Lucian Dorobantu, medic primar de chirurgie cardiovasculara: Am operat un bi pass la un pacient de 33 de ani care avusese deja 4 infarcte miocardice. Mare fumator!
Tanislav Rurac, chirurg cardiovascular: O durere brutala, o durere ca… seamana ca si cum ar fi bagat un cutit in piept
Infarctul miocardic. Primul pe lista cauzelor de deces in intreaga lume. O afectiune care ucide de la an la an pacienti tot mai tineri si mai tineri. Iar factorii de risc sunt ispitele cele mai frecvente.
Tanislav Rurac, chirurg cardiovascular: Lipsa de activitate fizica si o dieta gresita sunt probleme. Stresul, care este din ce in ce mai mare in ziua de astazi. Oamenii stau la birou, se misca din ce in ce mai putin si chestiile astea duc la obezitate. In fiecare zi, doar in Bucuresti, vin in jur de 15-20 de pacienti cu infarct miocardic
Este doar o estimare. Pentru ca Romania nu detine un registru national prin care sa fie evaluate nevoile in functie de numarul de pacienti.
Conf. Univ. Dr. Horatiu Moldovan: De exemplu, daca ma intrebati cati pacienti coronarieni sunt in Romania nu stim precis. Nu putem sa stim de cate servicii avem nevoie. Cati doctori avem nevoie, cati trebuie sa pregatim in urmatorii cinci ani, in urmatorii zece, carora le putem oferi o cariera, o perspectiva, vor avea, nu vor avea pacienti? Nu stim nimic
Motiv pentru care putinii specialisti pe care ii are Romania acum isi traiesc vietile in spital, pana la epuizare.
Gabriel este chirurg cardiovascular de patru ani. Are o sotie si un copil. Rar ii vede. De obicei ajunge acasa cand ei deja dorm.
Nu medic ar fi vrut sa se faca, dar nici nu regreta alegerea de a salva vieti. Cel mai tanar pacient al lui avea doar trei luni. Insa varsta nu conteaza cand trebuie sa ajuti!
Domnul Clinci are 70 de ani si a trecut printr-o operatie de patru ore in care chirurgul a montat cinci bi-pass-uri in acelasi timp. Timp de sapte ani a fost prin multe spitale, dar nimeni nu i-a spus ca inima lui atarna de un fir de ata.
Aurelian Clinci, pacient cardiac: Mergeam foarte putin, oboseam, dureri in piept, ma opream, faceam pauza, mergeam, dar greu
In momentul in care a facut infarctul, a intrat de urgenta in sala de operatie.
Tanislav Rurac, chirurg cardiovascular: Este foarte important ca pacientul care face infarct miocardic sa ajunga intr-un timp cat mai scurt la spital, adica in primele 4-6 ore
Infarctul miocardic se produce atunci cand cel putin o artera se inchide, se sugruma, astfel ca muschiul inimii nu mai e alimentat cu sange.
Durerile sunt puternice si se manifesta in zona pieptului, gatului sau chiar a cordului. Uneori apar senzatii de sufocare sau pareze ale mainii stangi.
Corpul se incalzeste subit si intervine tranpiratia in exces. Un infarct masiv poate duce la invaliditate sau la moarte.
In urma cu douazeci de ani, riscul de dobandire a unei boli cardiovasculare incepea dupa varsta de 60-65 de ani. Acum, medicii recomanda atentie cu cel putin 20 de ani mai devreme.
Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca bolile cardiovasculare ucid intr-un singur an aproape 18 milioane de oameni – adica sunt responsabile de peste 30% din numarul total al deceselor. In Romania, in fiecare zi, peste 40 de oameni mor prin infarct miocardic, iar doi din trei adulti au diferite afectiuni la inima.