Albăstrelele au calităţi antiinflamatoare. Cum ajută în tratarea bolilor

0
71

Floarea-grâului, zlăvoc, vineţea sau albăstriţă sunt denumirile sub care este cunoscută planta de leac pentru afecţiuni ale pielii, renale, reumatismale sau digestive. În medicina populară, albăstrelele se folosesc şi pentru bolile oculare, ca diuretic, în caz de diaree sau lipsa poftei de mâncare.

Albăstrelele (Centaurea cyanus) fac parte din familia Asteraceae şi conţin  substanţe benefice. Printre principiile active ale plantei ale se numără pectinele, centaurina sau substanţa amară, glicozidul cicorină, mucilagiul. Datorită acestora, infuzia preparată cu florile acestei plante are efecte antiinflamatoare şi calmante asupra articulaţiilor, în cazul unei artrite. De asemenea, domoleşte durerile provocate de bolile reumatismale. În plus, are efect diuretic, fiind o bună alegere în timpul tratării unor afecţiuni ale rinichilor sau a aparatului urinar, dar şi în litiaza biliară. Remediile cu albăstrele se folosesc la îngrijirea ochilor obosiţi, în răceli, inflamaţii ale pleoapelor, boli de rinichi ori se aplică pe piele în situaţia unor arsuri, tăieturi, iritaţii, având rol cicatrizant. Crizele de anxietate, stresul, depresia sunt combătute mai uşor cu ajutorul leacurilor cu albăstrele, deoarece planta are efect calmant asupra sistemului nervos central. De asemenea, sunt un remediu bun pentru diaree şi alte probleme gastrointestinale. Nu întâmplător, extractul de albăstrele intră în compoziţia multor produse cosmetice. Are proprietăţi antiinflamatoare, hidratante, emoliente şi calmante.

 

Infuzia are acţiune diuretică

 

Cei care suferă de reducerea debitului urinar pot ajunge şi la 100 ml în 24 de ore sau chiar la suprimarea acestuia. În acest caz, este nevoie de plante cu acţiune diuretică, utilizate sub formă de infuzie sau decoct. Din florile de albăstrele se poate face o infuzie. Se toarnă 250 ml de apă fierbinte peste 2 linguriţe de flori. Se bea câte un sfert de cană, cu 20 de minute înainte de masă. În acelaşi scop, se poate face un amestec de flori de albăstrele, frunze de merişor, frunze de mesteacăn, coada-calului, mătase de porumb în cantităţi egale. Din acesta, se ia 1 lingură şi se combină cu 1 cană de apă fiartă. Se lasă la infuzat, se strecoară şi se bea. Sunt necesare 3 căni de acest fel, pe zi.

 

Decoctul, util în bolile reumatismale

 

În tratamentul bolilor reumatismale şi a artritei s-au dovedit a fi de ajutor plantele cu proprietăţi antiinflamatoare, sub forma ceaiurilor şi decocturilor. Un amestec benefic este cel care conţine atât 1 lingură de flori de albăstrele uscate şi mărunţite, cât şi 4 linguri de coajă de salcie, 1 lingură de flori de gălbenele, 1 lingură flori de soc, 1 lingură şi jumătate de rădăcină de brusture, 1 lingură şi jumătate de rizomi de pir medicinal. Din toate acestea faci un amestec cu care prepari un decoct. Ai nevoie de 1 lingură de plante la 250 ml de apă. Trebuie să bei cel mult 3 căni de decoct pe zi, iar prima cană este indicat să fie luată după trezire, pe stomacul gol.

Continuarea pe clicksanatate.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.