Acesti pacienti le dau mari batai de cap medicilor ieseni • Iau cu asalt spitalele din Iasi si incearca sa rezolve totul intr-un timp record • De ce se ajunge la o asemenea situatie si ce parere au cadrele medicale • De foarte multe ori, activitatea Unitatii de Primire Urgente are de suferit din aceasta cauza • Iau aceste decizii fara sa se gandeasca ca altii ar putea avea de suferit din cauza lor • Medicii nu au alta alternativa si se vad nevoiti sa le faca pe plac • Luna august a anului 2018 a fost una de cosmar pentru medicii de la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului "Sf. Spiridon" din Iasi, iar acest lucru s-a intamplat, intr-o mare masura, si din vina acestor cazuri care nu sunt urgente si, cu toate acestea, se prezinta in UPU pentru a primi ajutor
Este cunoscut faptul ca lunile de vara sunt foarte aglomerate pentru multe institutii din Iasi, intrucat foarte multi ieseni se intorc acasa din strainatate. Printre aceste locuri supra-aglomerate pe timpul verii se numara si spitalele, care sunt luate cu asalt de romanii care se intorc acasa.
De cele mai multe ori, acestia se prezinta la Unitatea de Primire Urgente pentru probleme de sanatate care nu sunt atat de grave, deoarece nu le pot rezolva in tarile in care locuiesc din cauza ca nu au asigurare de sanatate sau pentru ca programarile ar fi pe termen lung.
"In aceasta perioada au venit si pacienti din strainatate, asa cum se intampla in fiecare an in luna august. Acesta este deja un lucru care se intampla de foarte multi ani, cand pacientii din Italia, Spania sau alte tari vin acasa. Din cauza ca acolo nu sunt asigurati sau ca sunt programati peste doua, trei sau patru luni, vin si incearca sa ne pacaleasca. De multe ori, aceste persoane reusesc sa faca acest lucru spunand ca au patit ceva foarte grav, ca au o durere acuta si, pentru a dovedi lucrul acesta, suntem nevoiti sa facem anumite investigatii. Dupa aceea, ei spun ca in alte tari erau programati sa faca investigatiile respective peste mai multe luni si ca nu puteau astepta. Totodata, altii sunt neasigurati si, avand mici probleme de sanatate, nu le puteau rezolva", precizeaza prof. dr. Diana Cimpoesu, coordonator UPU-SMURD Iasi.
Batranii sunt adusi la spital de copii sau de nepoti
Totodata, daca cei care se intorc in tara nu au probleme de sanatate care trebuie rezolvate urgent, multi dintre ei se prezinta la unitatile medicale din Iasi cu parintii si cu bunicii, care nu au avut posibilitatea sa mearga la spital pentru controale pe parcursul anului. Astfel, nu este de mirare ca Unitatea de Primire Urgente este foarte aglomerata in aceasta perioada, iar medicii au fost nevoiti sa suplimenteze efectivul pentru a face fata tuturor cazurilor.
"Mai exista si cazuri in care persoanele care se intorc in tara pe timpul verii sunt sanatoase, dar vin acasa si isi gasesc parintii sau bunicii intr-o stare grava. Avand in vedere ca ei nu au mers la spital tot anul, aleg sa-i duca la spital pentru investigatii si pentru tratament. Si acesta este un fenomen care se intampla in fiecare an, in luna august", mai spune prof. dr. Diana Cimpoesu.
Cea mai aglomerata luna din ultimii ani
Acest lucru se intampla in contextul in care luna august este una foarte aglomerata pentru medicii Unitatii de Primire Urgente de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iasi. De multe ori, aglomeratia din spitale este provocata si de zilele libere de care beneficiaza o mare parte dintre angajati in aceasta luna a anului, cand multe cabinete medicale sau ambulatorii nu functioneaza. Astfel, iesenilor le ramane doar alternativa Unitatii de Primire Urgente.
"Au fost foarte multi pacienti in aceasta luna august, neasteptat de multi fata de ceilalti ani. Din fericire, nu am avut probleme de personal. Au fost medici mai multi la serviciu in urgente, deoarece nu au fost in concediu. In urgente am avut cel mai mic numar de medici in luna iunie, iar in luna august am avut un numar mare de medici, reusind astfel sa facem fata. Cu toate acestea, este foarte dificil sa facem fata. Prin urmare, a fost un august mai greu din alti ani prin numarul mare de prezentari si prin gravitatea cazurilor. Zilele libere de la Guvern inseamna pentru noi munca mai multa, pentru ca ambulatoriile, policlinicile sau cabinetele de medicina de familie nu sunt deschise. Astfel, nu se fac internari programate si nu se fac consultatii in ambulatoriile din oras", incheie prof. dr. Diana Cimpoesu.