De obicei, dam vina pe job, pe problemele de acasa, pe programul încarcat si pe lipsa de timp pentru momentele stresante. stiai însa ca si unele alimente pot provoca stres? Pe unele dintre acestea le poti evita, altora însa cu greu le poti rezista. Însa daca vrei sa oferi organismului alimente care îti furnizeaza substante nutritive, care se digera usor, pe scurt, care nu-l supun la un stres suplimentar, iata ce ar trebui sa eviti sau macar sa nu consumi în exces.
Cofeina, o gasesti în ceai, cafea, ciocolata, cola, bauturi la care apelam atunci cand avem nevoie de mai multa energie. si o obtinem. În acelasi timp însa cofeina determina producerea de adrenalina, care poate duce la cresterea nivelului de stres. Pe termen lung, consumul excesiv de cofeina are acelasi efect ca si stresul prelungit.
Dulciurile, cu greu le putem rezista, pentru ca unele din ele sunt absolut delicioase. Dincolo de gustul irezistibil, dulciurile nu contin substante nutritive esentiale. Zaharul continut de acestea ofera o crestere brusca de energie, dar care poate duce la extenuarea glandelor suprarenale. Iar daca acest lucru are loc, poate provoca irascibilitate si o slaba concentrare.
Condimentele dau o savoare speciala mancarurilor, însa nu pot fi tolerate de toata lumea, din cauza uleiurilor volatile pe care le contin si care pot irita mucoasa stomacului. În aceasta categorie intra cuisoarele, anasonul, chimenul, curry, boiaua de ardei iute sau semintele de mac.
Daca te numeri printre persoanele carora le place mancarea sarata, poate ca e momentul sa reduci din cantitatea de sare. Aceasta creste tensiunea, epuizeaza glandele suprarenale si induce instabilitatea emotionala. Evita alimentele gata preparate, cu un continut ridicat de sare, precum sunca, muraturile, carnatii.
Carnea rosie nu trebuie consumata în exces. Are un continut ridicat de proteine, sporeste concentratia de dopamina, substanta asociata cu starea de anxietate si stres.
Paradoxal, multe persoane apeleaza la alcool pentru a depasi momentele stresante, însa combinatia dintre alcool si stres poate fi foarte periculoasa. Excesul de alcool duce la cresterea depozitelor de grasime din zona inimii si slabeste functia imunitara. Totodata, alcoolul micsoreaza capacitatea ficatului de a elimina toxinele din organism. Iar în conditii de stres, organismul produce o serie de toxine.