O hrana bogata in fibre asigura un intestin sanatos.
Alimentele procesate industrial din prezent au redus drastic consumul de fibre si prevenirea tulburarilor digestive, printre care se numara si diverticulita.
Diverticulita este o afectiune a colonului care provoaca o serie ȋntreaga de simptome neplacute:
dureri cronice in abdomenul inferior;
balonari;
crampe;
o alternanta de constipatie si diaree.
Dr. Andrew Weil, profesor la ‘’College of Medicine’’ din cadrul Universitatii Arizona din Tucson, sustine ca majoritatea suferinzilor de diverticulita ingereaza, de regula, prea putine fibre.
Pe de alta parte, la o diverticulita acuta va fi necesara, dimpotriva, micsorarea cantitatii de fibre, astfel incat sa se dea intestinului ragazul de a se vindeca.
Timp de cateva zile, se consuma mancaruri sarace in fibre si se beau lichide care nu au aspect tulbure. Apoi, se reintroduc progresiv fibrele in meniu, suplimentandu-le aportul cu cate 5-15 g, zilnic.
Alimente cu valoare terapeutica impotriva diverticulitei sunt:
Merele
Consumul de fibre solubile si insolubile asigura o desfasurare normala a procesului digestiei, prevenind atat constipatia, cat si consecintele ei, inclusiv diverticulita.
Un mar de marime medie contine aproximativ 3 g de fibre. In cartea sa ‘’The Color Code’’ (‘’Codul culorilor’’), medicul american James Joseph sfatuieste pacientii sa aleaga mere de diverse culori.
Semintele de canepa
Se recomanda 2 linguri de seminte decorticate de canepa (19 g) pe zi – aceasta cantitate contine 5.360 mg. de acizi grasi Omega 6, 1.500 mg.de acizi grasi Omega 3 si 3 mg. de acid gamma-linolenic.
Atunci cand se afla intr-o proportie corecta cu Omega 6, acizii grasi Omega 3 pot fi de ajutor in peste 50 de afectiuni, printre care si diverticulita.
Semintele de canepa se gasesc in magazinele naturiste, si pe internet, la diversi distribuitori. Dau gust bun diferitelor combinatii de müsli, salatelor si supelor.
Prunele uscate
Sunt foarte bogate in fibre si combat constipatia – principalul factor de risc al diverticulitei. Mai contin dihidroxifenil-isatin, o substanta care stimuleaza contractiile intestinului, necesare pentru a avea scaune regulate.
Din prunele uscate nu lipseste sorbitolul, un zahar natural care atrage mari cantitati de apa in tubul digestiv, favorizand deplasarea continua a continutului intestinal.
Semintele de in
In cartea lor ‘’Natural Geographic Desk Reference to Nature’s Medicine’’, Steven Foster si Rebecca L. Johnson recomanda semintele de in ca pe un laxativ neagresiv si lipsit de riscuri, util in constipatia cronica, diverticulita si sindromul colonului iritabil.
Se iau 1-3 linguri de seminte de in macinate (nu intregi), de 2-3 ori pe zi, cu multa apa. Ele sunt foarte bogate in fibre – conditia de baza pentru a avea un intestin sanatos.
Taratele de grau
Taratele de grau sunt cea mai sigura, mai eficace si mai ieftina modalitate de evitare si combatere a constipatiei, implicit, si a diverticulitei.
Potrivit medicului britanic Neil Painter, cu taratele de grau nu se poate da gres – acestea contin de cinci ori mai multe fibre decat painea integrala, ceea ce face din ele o adevarata ‘’bomba’’ de fibre.
O combinatie eficienta si foarte buna la gust este urmatoarea:
– se intr-un vas un pumn de scoarta de ulm rosu si doi pumni de frunze proaspete de menta, peste care se toarna suficienta apa cat sa le acopere;
– se fierb putin la foc mic, apoi se da vasul deoparte si se ingroasa amestecul cu miere, astfel incat sa capete consistenta unui sirop, care se pastreaza la rece;
– se ia din el cat se doreste, adaugandu-i tarate sau fulgi de grau.