Bolile cardiovasculare sunt prima cauza de mortalitate din lume, in special in tarile dezvoltate. Dintre ele, hipertensiunea arteriala este o problema de sanatate foarte frecventa. Iata cateva alimente pe care trebuie sa le consumati mai des daca ati fost diagnosticat cu hipertensiune:
Hrisca
O pseudocereala mai putin cunoscuta, dar care crestea mai demult si la noi din abundenta, are un efect foarte bun de protectie si de regenerare a vaselor sangvine. Se recomanda sa fie consumata mai ales de catre persoanele predispuse la accidente vasculare. Ea poate fi procurata de la magazinele naturiste si este foarte usor de preparat, fiarta cu adaos de legume sau prajita.
Usturoi
Consumul de usturoi in dieta are efect de scadere a TA; la fel de eficienta este si tinctura de usturoi, cate 20 picaturi de 3 ori pe zi, intr-un pahar cu apa.
Lamai
Atunci cand sunt consumate zilnic, lamaile scad tensiunea arteriala si nivelul colesterolului, protejeaza vasele de sange si fluidifica sangele. Se poate folosi fie fructul intreg, cu tot cu coaja, fie doar sucul proaspat stors.
Iata o reteta ce se poate folosi: se spala foarte bine 2 lamai cu tot cu coaja, se taie in bucati mari si se introduc intr-un mixer electric (blender). Se adauga 600 ml apa si 1-2 linguri de miere. Se amesteca si se mai lasa apoi 15 minute, apoi se filtreaza si se consuma in aceeasi zi.
Struguri
Au un bun efect diuretic, curata organismul si ajuta la eliminarea depozitelor de colesterol de pe vasele sangvine. Daca suferiti de hipertensiune, puteti face toamna, in sezonul strugurilor, o cura de 7-10 zile in care sa mancati doar struguri si nimic altceva. Cu o conditie: sa nu aveti si diabet zaharat, situatie in care strugurii sunt contraindicati.
Alte fructe foarte indicate pentru consumul zilnic sunt: mere, macese, coacaze rosii si negre, fructe de paducel si alte fructe de padure.
Sucurile de fructe si legume
Se vor consuma zilnic, dimineata, pe stomacul gol, 1-2 pahare de suc proaspat stors; un exemplu de amestec de sucuri eficient in hipertensiune este: suc de telina 100 ml, suc de sfecla rosie 100 ml, suc de patrunjel (din radacini si frunze) 50 ml si suc de hrean 50 ml, la care se poate adauga, dupa gust, miere de salcam si putin suc de lamaie.
De asemenea, este bun si sucul obtinut din mladite de orz verde, cate 50 ml zilnic, dimineata. Sucul de orz verde este foarte bogat in calciu, fier, potasiu, vitamine si enzime si previne imbatranirea si instalarea bolilor degenerative.