Conteaza foarte mult ce mananci pentru a-ti proteja inima si a diminua riscul de afectiuni cardiovasculare. Exista alimente pe care cardiologii le evita cu desavarsire tocmai pentru ca nu exista nicio urma de indoiala cu privire la efectul nociv pe care-l au. Metodele de preparare sau chiar ingredientele utilizate pot accentua efectele negative. Iata ce alimente trebuie sa eviti sau sa inveti sa le pregatesti in alt mod:
1. Carnea procesata. Baconul, sunca presata, hot dogii, salamul si carnatii se regasesc adesea in meniul zilnic al adultilor, dar medicii nu s-ar apropia de ele. „Aceste produse sunt pline de grasimi saturate. In plus, carnatii, crenvurstii si sunca presata pot provoca insuficienta cardiaca. Nu-ti asuma acest risc”, recomanda dr. Jennifer Haythe, cardiolog din New York. Problema este ca toate variantele de carne procesata au fost sarate, afumate sau fermentate pentru a creste durata termenului de valabilitate. Desi este foarte simplu si comod sa cumperi un pachet de sunca presata pentru sandvisuri, ingredientele artificiale si sodiul in exces iti pun in pericol inima, mai ales daca alegi aceasta optiune foarte des.
2. Carnea rosie. O friptura frageda de porc sau vita, cu sos de unt si ciuperci, poate fi un deliciu foarte tentant, dar ar trebui rezervat exclusiv pentru ocaziile speciale. „Friptura suculenta din fata ta este plina de grasimi saturate, colesterol si sare. Nu consuma carne rosie decat o data pe luna, iar cand decizi sa mananci acest preparat alege mereu carnea slaba, foloseste condimentele in loc de unt, smantana si sosuri grase”, spune dr. Haythe.
3. Chips-urile si popcornul. Este foarte usor sa consumi o punga intreaga de chips-uri sau o portie mare de popcorn cu unt fara sa-ti dai seama, dar aceste gustari crocante contin grasimi trans, mult sodiu si carbohidrati. Potrivit studiilor de specialitate, aproximativ 99% din populatia globului consuma peste 2.000mg de sodiu zilnic, desi este benefic sa se limiteze la numai 1.500mg. Persoanele care consuma peste 2.000mg de sodiu in fiecare zi au un risc cu 20% mai ridicat de deces ca urmare a bolilor cardiace. Inseamna ca trebuie sa renunti definitiv la popcorn sau chips-uri? Din fericire nu, insa trebuie sa alegi varianta de chips-uri rumenite la cuptor, daca se poate fara sare. In ceea ce priveste popcornul evita variantele care se prepara la microunde si pregateste-l chiar tu pentru un plus de fibre si o cantitate mult mai redusa de sodiu.
4. Pizza. Multi dintre noi alegem o pizza cu multa branza la sfarsit de saptamana, dar din pacate nu reprezinta decat „o portie gigantica de carbohidrati rafinati, cu un topping de grasimi saturate si foarte mult sodiu”, spune dr. Haythe. Nu va trebuie sa uiti complet de pizza, dar trebuie sa faci niste schimbari esentiale pentru a o putea savura fara griji. Data viitoare cand mergi la restaurant alege o varianta mai sanatoasa cu ardei gras, ciuperci si masline, blat din faina integrala, ulei de masline si branza de capra drept topping.
5. Sucurile acidulate fara calorii. „Pana si sucul acidulat in varianta normala cu zahar este mai putin nociv decat optiunea pentru dieta. Aspartamul din sucurile fara calorii te va face sa-ti fie pofta constant de dulciuri si pe termen lung va creste riscul de obezitate, iar functionarea optima a inimii va fi periclitata de excesul de kilograme. Obezitatea te predispune la afectiuni precum accidentul vascular cerebral, hipertensiunea arteriala si diabet”, explica dr. Sindhu Koshy, cardiolog din Michigan.
6. Cerealele la cutie. Zaharul este nociv pentru dantura si te impiedica sa ai o talie subtire, dar nici inimii nu-i face bine. Potrivit unui studiu realizat in 2014, persoanele care consuma 20% din calorii prin intermediul zaharului adaugat au un risc cu 38% mai ridicat de boli cardiace fata de cele care consuma foarte rar zahar adaugat. „Zaharul din cerealele la cutie este identic cu cel din prajituri sau gogosi, asa ca nu fi tentat sa crezi ca sunt mai sanatoase. Mai bine alege fulgii de ovaz integral simpli si combina-i cu lapte si felii de fructe proaspete pentru a savura gustul dulce fara sa te expui bolilor cardiace”, recomanda dr. Koshy, potrivit eva.ro. F.G.