Poti avea mai multa energie si o stare de spirit mai buna daca incerci o detoxifiere naturala a corpului. Mai jos vei regasi cateva alimente pe care le poti manca pentru o detoxifiere naturala a corpului. Iata ce trebuie sa faci daca vrei sa fii o persoana mai vibranta si mai sanatoasa!
1. Legumele cu frunze verzi. Anumite momente ale anului sunt mai potrivite pentru detoxifiere, in special cand vine vorba de ficat. Primavara reprezinta cel mai bun moment, in martie si aprilie, cand medicina traditionala chineza este de parere ca ficatul este cel mai puternic. Pentru a ajuta la curatarea ficatului, ar trebui sa adopti un echilibru de arome in dieta ta – sarate, dulci, acre si amare. Cei mai multi oameni au suficiente alimente dulci si sarate in dieta lor, dar nu consuma suficiente alimente amare si acre. Alimentele precum rucola si kale, dar si legumele cu frunze verzi aduc organismului substantele nutritive de care are nevoie, pe langa efectele detoxifiante.
2. Lamai. Incepe-ti ziua cu cateva lamai stoarse, gheata si apa. Exact ca la spa. Consumul de apa cu lamaie iti ofera un surplus de vitamina C, pe langa potasiu, magneziu si cupru si te ajuta sa absorbi mai multe substante nutritive precum fierul si calciul din alte alimente pe care le consumi. Iar o absorbtie mai buna a nutrientilor inseamna mai putina balonare. Apa cu lamaie stimuleaza ficatul si eliminarea toxinelor, deoarece actioneaza ca un diuretic usor, ceea ce inseamna ca te poate ajuta sa scapi si de excesul de apa din organism.
3. Ierburi. Exista plante medicinale si suplimente care te pot ajuta la detoxifierea ficatului. Printre acestea se numara si radacina de papadie, ciulinul de lapte si bupleurumul. S-a demonstrat ca bupleurumul inbunatateste functiile hepatice generale si ajuta la detoxifiere, precum si la prevenirea anumitor tipuri de cancer la femei, tratarea depresiei cauzata de sindromul premenstrual si menopauza. Poti face un ceai din ierburi, la care sa adaugi o felie de lamaie.
4. Alge. Unele dintre cele mai dense legume nutritive pe care le poti consuma, algele au un continut ridicat de antioxidanti si se mandresc si cu o sursa importanta de fitochimicale, cum ar fi polifenolii si fucoxantina. Algele marine, printre care se numara dulse, wakame, nori si kombu, sunt o sursa veche de hrana pentru comunitatile care traiesc pe mare. Acestea sunt populare si in medicina traditionala chineza atunci cand vine vorba de tratarea diferilor afectiuni, de la infectiile tractului urinar pana la tumori. Recent, studiile care au inclus femeile asiatice au descoperit o incidenta scazuta a cancerului de san in cazul femeilor care au consumat cantitati importante de alge marine. Asia si Japonia au cea mai lunga speranta de viata din lume, iar populatia are o dieta bogata in alge marine.
Insa este recomandat sa eviti hijiki, deoarece poate contine arsenic si un nivel mai ridicat de mercur in functie de sursa sa. Substantele nutritive puternice din algele marine te pot ajuta sa detoxifici sangele si rinchii. In plus, au proprietati diuretice, care te ajuta sa elimini excesul de apa, in timp ce stimulezi imunitatea.
5. Sfecla. Cunoscuta drept un produs de curatare a sangelui, sfecla produce acid azotic, care ajuta la cresterea fluxului de sange din intregul corp. Consumul de sfecla sau de suc de sfecla ofera vitamina E, caroteni, acizi fenolici si betalaine (antioxidanti care ajuta la repararea si regenerarea celulelor din ficat). Poti prepara un suc cu sfecla, grapefruit, verdeturi sau poti combina mere, telina, zeama de lamaie, sfecla daca vrei sa ai mai multa energie. sursa: eva.ro