În caz de gastrită sau ulcer duodenal, regimul reprezintă o parte în sine a tratamentului, întrucât permite și susține refacerea mucoasei lezate de o aciditate prea mare.
Anumite alimente și modul lor de preparare pot aduce pH-ul din interiorul sistemului digestiv de la nivelul stomacului și duodenului la valorile normale, prevenind agravarea simptomelor neplăcute, precum disconfortul, durerea, senzația de greață și vărsăturile.
Regimul indicat în gastrită și ulcer, boli generate în special de prezența Helicobacter Pylori, se bazează pe salatele din frunze, unele legume și fructe, descojite și eventual ușor preparate termic (prin opărire, fierbere sau la cuptor), și pe carnea albă ori de vită, peștele fiert, preferabil slab, foarte ușor condimentate și fără sosuri.
Trebuie să se evite alimentele prăjite și alimentele procesate, bogate în grăsimi, cum ar fi produsele alimentare gata preparate sau semipreparate, hamburgerii și hot-dogs, biscuiții sau prăjiturile cu cremă, frișcă, ciocolată, sosurile gata preparate de la magazin, pateurile și produsele de patiserie, potrivit doc.ro.
Băuturile permise în gastrită și ulcer gastroduodenal
Laptele integral sau parțial degresat reprezintă unul dintre cele mai eficiente alimente care reușește să calmeze aciditatea stomacului, fiind, pe vremurile în care nu existau atât de multe medicamente antiacide eficiente, un tratament de elecție al ulcerului. În crizele hiperalgice gastrice era chiar recomandat un regim lactat integral pentru 1-3 zile, constând în consumul a 2 litri de lapte pe zi, repartizat în 5-6 porții. Laptele dulce neutralizează secreția clorhidrică, iar prin intermediul lipidelor conținute, se realizează inhibarea secreției gastrice.
În prezent, însă, există foarte mulți adulți care nu tolerează laptele, fie din repulsie, fie din cauza deficitului sistemului lactazic. Sunt permise în cazul gastritei iaurtul de băut, degresat parțial, ceaiurile de plante (cu excepția ceaiul maté și a ceaiului negru), o cafea slabă dimineață, însă niciodată pe stomacul gol.