Alimentul ieftin care previne cancerul: 7 motive sa il consumi

0
93

In boabele de hrisca gasim aproape intregul compus vitaminic B (B1, B2, B3, B4, B5, B7), vitaminele E, K, dar si minerale importante (fier, potasiu, magneziu, calciu, cupru, zinc, molibden, fosfor, bor, seleniu), unele dintre ele intr-o concentratie insemnata.

• Nu contine gluten. De departe cel mai mare atu al acestui aliment este faptul ca in compozitia sa nu exista gluten. Este vorba despre proteina prezenta in cereale, precum grau, orz, secara sau ovaz, care detine o fractiune proteica toxica, numita gliadina, la care unele persoane pot dezvolta intoleranta in forma usoara (cu manifestari digestive trecatoare: dureri abdominale, flatulenta, balonare si diaree) ori grava, adica boala celiaca (afectiune inflamatorie cronica a intestinului subtire, caraterizata prin malabsorbtie).

• Nu pune in pericol silueta, ba dimpotriva participa la definirea ei. Asta pentru ca este saraca in grasimi (1,8-2,7%), putin calorica (154 de calorii la 100 de grame), dar satioasa si bogata in fibre insolubile si substante cu efect diuretic, care ajuta la eliminarea excesului de apa din corp, potrivit adevarul.ro.

• Favorizeaza producerea de bifidobacterii si stimuleaza activitatea bacteriilor bune din tubul digestiv, fiind considerata de anumiti cercetatori un aliment probiotic.

• Tine nivelul glicemiei sub control, datorita unui tip de inositol din compozitie (implicat in mecanismele secundare se reglare a sintezei de insulina). Din acest punct de vedere, hrisca este studiata cu mult interes nu numai in cazul persoanelor cu diabet insulinodependent, dar si a femeilor care manifesta Sindromul Ovarelor Polichistice.

• Stabilizeaza valorile tensiunii arteriale, previne aparitia si impiedica evolutia ischemiei cardiace, dar si a tromboflebitei. Un mare merit in acest sens il are principiul activ numit colina, pe care hrisca il contine din abundenta.

• Previne boala canceroasa. Intr-un studiu dat publicitatii in 2008, cercetatorul american dr. George Inglett afirma ca, in urma testelor de laborator si de medicina experimentala, au fost puse in evidenta proprietati antimutagene si antitumorale remarcabile ale hriscai. Compusii fenolici, vitaminele, oligoelementele si fibrele alimentare din boabele sale contribuie la reducerea semnificativa a riscului de a face numeroase forme de cancer, intre care figureaza si cele mai agresive tipuri: colo-rectal, gastric, esofagian si pulmonar.

• Curata ficatul si bila. Hrisca este considerata a fi un excelent tonic hepatic si un aliat important contra litiazei biliare (pietrelor la fiere), in special in cazul femeilor, care sunt de peste trei ori mai expuse la aceasta afectiune in comparatie cu barbatii.

• Incetineste imbatranirea. Un studiu japonez facut in 1996, sub conducerea dr. Mitsuru Watanabe, a scos la iveala faptul ca hrisca are o combinatie unica de substante cu efect antioxidant, care protejeaza celulele de degradare si imbatranire prematura.