Senatorul PNL, Alina Gorghiu, speră ca referendumul anunțat de președinte pentru justiție să fie unul valid, care să arate direcţia României: „păstrarea la standarde europene şi participarea în mod real la beneficiile unei Europe care înţelege că fără stat de drept nu poţi să funcţionezi”, a menționat miercuri Gorghiu. Ea a mai spus că o posibilă întrebare pentru referendum ar putea fi următoarea: vă doriţi ca persoanele condamnate să nu mai poată candida pentru funcţii publice în România?", relatează Agerpres.
"Temele votate de Parlament în 2017 sunt cele legate de continuarea luptei anticorupţie şi de integritatea în funcţiile publice. La nivel personal, mi-aş dori să văd o concretizare prin acest referendum a (…) proiectului PNL depus în Parlament, legat de interdicţia persoanelor condamnate de a candida pentru Parlamentul României sau pentru alegerile prezidenţiale. E un proiect care se află la Comisia juridică de mai bine un an. Dacă întrebarea ar suna 'Vă doriţi ca persoanele condamnate să nu mai poată candida pentru funcţii publice în România?', eu aş fi foarte încântată, dar orice întrebări care se subsumează celor două teme votate în unanimitate de Parlament cred că sunt întrebări legitime", a declarat Gorghiu, la Parlament.
În opinia sa, preşedintele Klaus Iohannis, în analiza referendumului, va porni de la premisa "clară" că "PSD-ALDE vor face tot posibilul ca acest referendum să nu fie unul de succes, să nu fie unul validat".
"PSD-ALDE va boicota orice campanie de referendum şi prezenţa la referendumul pe Justiţie, pentru că se feresc ca dracul de tămâie de rezultatul acestui referendum. Integritatea nu a fost niciodată un prieten al celor din PSD şi nici lupta anticorupţie nu a fost vreodată o temă prietenoasă cu PSD-ALDE. Mă aştept ca această campanie să fie una extrem de dificilă, dar, în acelaşi timp, explicată foarte bine, (…) mesajul public al preşedintelui, care de fiecare dată a sancţionat derapajele celor din majoritatea parlamentară şi ale celor din Guvern cu adresă la sistemul judiciar, sper să fie o campanie încununată de succes", a spus Alina Gorghiu.
Ea şi-a exprimat convingerea că Iohannis are în vedere o discuţie pe tema referendumului cu partidele.
La rândul său, senatorul PNL Laura Scântei a susţinut că, în situaţia în care PSD-ALDE au de gând să boicoteze referendumul pe Justiţie, "îşi boicotează, de fapt, propria agendă europeană pentru viitorul mandat al Parlamentului European".
"Pentru cei care au de gând să boicoteze acest referendum iniţiat de preşedinte, aş vrea să le reamintesc că lupta împotriva corupţiei şi respectarea principiilor statului de drept şi asigurarea independeţei Justiţiei într-un stat membru al UE nu este o temă naţională a României şi nu este nici o temă de campanie electorală, este o temă europeană în prezent, care va face obiectul Summitului de la Sibiu, acolo unde liderii europeni vor decide probabil instituirea unui mecanism generalizat de evaluare a eficienţei luptei anticorupţie în toate ţările membre ale Uniunii, cu consecinţe probabil inclusiv în ceea ce priveşte repartizarea viitorului buget al UE, cel puţin pe anumite domenii de finanţare. Or, în condiţiile acestea, nu putem să ne permitem luxul de a boicota în această campanie destinată alegerilor europarlamentare exact una din temele care va defini până la urmă liniile politice şi financiare al UE", a explicat Scântei.