Amanarea dezbaterii ordonantei privind migratia primarilor a provocat dispute in Comisia juridica.

0
82

Senatorii puterii din Comisia juridica au decis, miercuri, sa amane dezbaterea ordonantei care permite migratia primarilor invocand absenta colegilor de la Comisia pentru administratie. Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Catalin Boboc (PNL), a declarat la finalul sedintei comisiei ca efectele Ordonantei 55 privind migratia primarilor trebuie sa inceteze.

 Amanarea proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta pentru reglementarea unor masuri privind administratia publica locala a fost decisa la solicitarea senatorul PSD Ovidiu Dontu, care a reclamat absenta colegilor de la Comisia pentru administratie

”Este conform Regulamentul. Nu putem sa incalcam Regulamentul, tocmai pentru orice viciu la aprobarea acestei ordonante de urgenta s-ar putea sa ne coste foarte scump. S-ar putea sa se anuleze, s-ar putea Curtea Constitutionala sa surprinda neconstitutionalitatea”, a spus vicepresedintele Comisiei juridice, Ovidiu Dontu.

”Propunerea este de amanare pana ne intrunim comisiile comune sa elaboram raport comun si sa dam un vot al comisiilor reunite, asa cum am fost sesizati de Biroul Permanent. Altfel incalcam legea, incalcam Regulamentul”, a aratat social-democratul.

 Senatorul PSD Ioan Chelaru a mentionat, in interventia sa, ca la Camera Deputatilor proiectul de aprobare a ordonantei de urgenta a primit raport din partea Comisiei juridice si a Comisiei pentru administratie in sedinta comuna.

”Exista informatia ca unii dintre colegii nostri vor sa faca amendamente la acest proiect de lege, situatie in care, daca se depun astazi aceste amendamente (…), imprejurarea ca s-a solicitat de catre colegul meu termen pentru un raport comun, pentru a fi convocata si comisia pentru administratie, impreuna cu ideea de a comunica amendamentele si la Guvern si la toti membrii comisiei care nu sunt pentru a le studia si a le studia si a ne pronunta pe ele, ne duc la concluzia ca termenul solicitat de o saptamana nu este nici in afara legii, nici in afara Regulamentului si este un termen care se incadreaza in ceea ce noi spunem buna-credinta”, a spus Chelaru.

”Nu incalcam niciun Regulament”, a replicat presedintele Comisiei juridice, Catalin Boboc (PNL).

La randul sau, democrat-liberalul Alin Tise a spus ca nu este prima data cand comisia juridica lucreaza separat de comisia co-raportoare si ca in alte situatii nu s-a considerat ca Regulamentul ar fi fost incalcat.

”Din nou, ne jucam de-a Comisia juridica aici, practic sa ne batem joc unii de altii, pentru ca incercarea PSD de a tergiversa votul pe aceasta ordonanta, care, evident, va ajunge in plen, demonstareaza ceea ce noi spunem de la inceput – fuga de raspundere in cazul acestei ordonante, la fel cum au fugit de ea si la Camera Deputatilor, la fel incearca si aici, dar acum cu o alta tactica”, a mentionat parlamentarul.

Potrivit deciziei senatorilor, ordonanta de urgenta ar urma sa fie dezbatuta saptamana viitoare, luni, de Comisia pentru cultura si Comisia pentru administratie.

Boboc (PNL): Efectele ordonantei 55 sa inceteze, primarii migratori sa revina la starea ”anterioara”

Efectele Ordonantei 55 privind migratia primarilor trebuie sa inceteze si alesii migratori sa revina la starea ”anterioara”, a declarat, miercuri, presedintele Comisiei juridice a Senatului, Catalin Boboc (PNL), la finalul sedintei comisiei.

Pe de alta parte, Boboc a sustinut ca proiectul de act normativ dezbatut de Comisia juridica ar trebui sa fie o lege de respingere a ordonantei si a reamintit ca actul nu a intrunit numarul de voturi necesar la Camera Deputatilor ca sa treaca.

„Anume, in primul rand aceasta ordonanta, aceasta ar trebui sa fie o lege de respingere a ordonantei, asa cum ea a trecut la Camera Deputatilor, iar domnul presedinte al Camerei Deputatilor, pentru ca nu a intrunit numarul de voturi ca sa treaca, a considerat ca vrea sa o supuna din nou plenului Camerei pentru vot, astfel incat intre timp, intervenind termenul de adoptare tacita, a trimis-o la Senat ca si lege de aprobare a Ordonantei, ceea ce mie mi se pare absolut nepotrivit, de vreme ce toata lumea stie ca a fost un vot in Plenul Camerei de respingere a aceste Ordonante”, a explicat senatorul liberal.

El a spus ca, potrivit prevederilor Constitutiei, atunci cand o Ordonanta este respinsa „trebuie sa spui si ce faci cu efectele pe care ea le-a produs in timpul in care a fost in vigoare, iar propunerea sa fiind ca toti alesii locali „care au facut niste optiuni in timpul functionarii ordonantei sa revina la situatia anterioara”.

Presedintele Comisiei juridice a aratat ca, in opinia sa, revenirea la situatia anterioara reprezinta „singura varianta ca lucrurile sa revina la normal”.

„Oamenii sa revina acolo unde ei au fost alesi prin voturile cetatenilor pentru ca, pana la urma, apartenenta politica nu trebuie sa fie data de optiunea pe care o face fiecare dintre noi in functie de un interes de moment, ci de votul pe care oamenii il exprima atunci cand alesii locali candideaza. Traseistii sa revina la situatia anterioara acestei ordonante absolut nepotrivite care nu a avut decat un singur scop, pregatirea unui teren pentru un candidat care, iata, din pacate nici prin mijloacele astea nu a reusit sa castige”, a detaliat acesta.

Intrebat daca, in conditiile in care presedintele ales Klaus Iohannis si-a exprimat dezacordul privind migratia politica, PNL ii va primi inapoi pe primarii care s-au orientat catre alte formatiuni politice pe durata in care Ordonanta si-a produs efectele, Boboc a raspuns: „Nu este vorba de primit inapoi in PNL. Este vorba de inlaturarea efectelor unei ordonante care a produse numai si numai pagube, numai rau”.

Senatorii puterii din Comisia juridica au decis, miercuri, sa amane dezbaterea ordonantei care permite migratia primarilor invocand absenta colegilor de la Comisia pentru administratie.

sursa:mediafax.ro