Ambasadele Marii Britanii, a SUA si a Olandei in Romania au anuntat, miercuri, dupa ce Senatul a respins cererea de incuviintare a arestarii preventive a fostului ministru al Transporturilor, Dan Sova, ca monitorizeaza cu atentie evolutiile privind ridicarea imunitatii parlamentarilor.
Ambasada SUA: Imunitatea parlamentara nu trebuie folosita abuziv
Ambasada SUA la Bucuresti, solicitata de hotnews.ro sa comenteze votul senatorilor in cazul Sova, a precizat, miercuri, ca „imunitatea parlamentara nu trebuie folosita abuziv”.
„Nu comentam cu privire la cazuri individuale, dar consideram ca un principiu de baza al democratiei este faptul ca toti oamenii sunt egali in fata legii. Imunitatea parlamentara nu trebuie folosita abuziv pentru a evita tragerea la raspundere a unor persoane. Trebuie sa se permita anchetarea cazurilor de coruptie si aplicarea legii”, se arata in raspunsul misiunii diplomatice.
Ambasada subliniaza ca reducerea coruptiei este „vitala pentru dezvoltarea si securitatea Romaniei”.
Ambasada Marii Britanii: Monitorizam evolutiile din domeniul justitiei, inclusiv deciziile Parlamentului
Tot miercuri, dupa ce Senatul a respins cererea de incuviintare a arestarii preventive a lui Dan Sova, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti a precizat ca „monitorizeaza evolutiile din domeniul justitiei, inclusiv deciziile Parlamentului in ceea ce priveste imunitatea parlamentara”.
„Ultimul raport al Comisiei Europene referitor la progresele Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) noteaza faptul ca Romania a devenit mai eficienta in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt. Documentul remarca, totodata, cu ingrijorare, ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a avut un succes limitat in a convinge Parlamentul sa raspunda pozitiv cererilor sale pentru ridicarea imunitatii unor parlamentari, pentru a permite inceperea unor investigatii si aplicarea masurilor de arest preventiv”, precizeaza misiunea diplomatica, adaugand ca apreciaza „rolul pozitiv al DNA in lupta impotriva coruptiei” si sprijina eforturile sale constante in aceasta directie.
„Organismele judiciare ale Romaniei, cum ar fi DNA, pun bazele unui principiu fundamental si anume ca nimeni nu este mai presus de lege. Suntem total de acord cu acest principiu”, mai spune Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.
Ambasada Olandei: Urmarim cu ingrijorare si cu surprindere evolutiile privind ridicarea imunitatii
Intr-un mesaj postat pe contul de Facebook, Ambasada Olandei la Bucuresti precizeaza ca urmareste „cu ingrijorare si cu surprindere evolutiile privind ridicarea imunitatii parlamentarilor, mai ales in contextul in care partidele politice si-au luat angajamentul de a lupta impotriva coruptiei. Credem cu tarie ca legea se aplica tuturor, in acelasi fel”, se arata in raspunsul misiunii diplomatice, adaugand ca are incredere ca Romania si institutiile sale „iau in considerare recomandarile din rapoartele MCV”.