AmCham: Tehnologii avansate, capacitati de productie si turism, potential de investitii in Europa Centrala si de Est

0
63

 

Tehnologiile avansate, atragerea de investiţii în capacităţi de producţie şi turismul prezintă cel mai mare potenţial pentru viitorul investiţiilor în Europa Centrală şi de Est, potrivit unui comunicat de presă al Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham România), potrivit Agerpres.

AmCham Romania precizează că a organizat în data de 10 noiembrie împreună cu organizaţii AmCham din Europa Centrală şi de Est un forum regional în care au fost discutate perspectivele pentru atragerea de noi investiţii în regiune. Dezbaterile au relevat că tehnologiile avansate, atragerea de investiţii în capacităţi de producţie şi turismul prezintă cel mai mare potenţial pentru viitorul investiţiilor în Europa Centrală şi de Est.

Conform comunicatului, potenţialul Europei Centrale şi de Est de a deveni o platformă pentru dezvoltarea sustenabilă a afacerilor în domeniul tehnologiilor avansate, producţiei, inteligenţei artificiale, tehnlogiei cloud, precum şi o destinaţie pentru turismul de lux şi cultural, a fost subiectul analizat de investitorii prezenţi sau interesaţi de această zonă în cadrul forumului regional de investiţii organizat de Camerele de Comerţ Americane (AmCham) din aceste ţări.

Organizaţia arată că Europa Centrală şi de Est reprezintă un procent semnificativ al economiei europene, atât în prezent cât şi ca potenţial pentru viitor. 28% din cetăţenii Uniunii Europene locuiesc în ţările acestei regiuni, iar 15% din totalul PIB-ului european este generat aici. Mai mult, din 2015, 20% din creşterea PIB-ului UE se datorează companiilor cu operaţiuni în aceste ţări. În timp ce la nivelul UE capacitatea de producţie a crescut cu 12%, iar cea a tehnologiilor avansate cu 25% din anul 2010 încoace, în regiune aceste creşteri au fost de 27% şi respectiv 53%, precizează AmCham.

Contribuţia sectorului TIC la PIB în ţările Europei Centrale şi de Est, este în medie de 4,3%, aproape de media celorlalte state membre UE. Cinci ţări din regiune – Bulgaria, Estonia, Grecia, Polonia şi România au raportat creşteri mai mari ale valorii adăugate de domeniul IT în formarea PIB decât Germania.

Forumul regional de investiţii a fost structurat în trei paneluri dedicate economiei digitale, turismului şi producţiei de tehnologii avansate.

În cadrul panelului dedicat economiei digitale a fost abordat potenţialul regiunii din persectiva capitalului uman şi infrastructurii fizice pentru acest domeniu.

"Dezvoltarea infrastructurii pentru noua generaţie de tehnologii digitale prezintă un potenţial important pentru creşterea ţărilor din Europa Centrală şi de Est, şi faptul că multe dintre acestea deja pilotează tehnologia 5G, poziţionează favorabil regiunea noastră pentru a deveni un jucător relevant în era IoT (Internet of Things). Totuşi, pentru a ajunge în punctul de a utiliza la maximum potenţialul tehnologiei 5G, companiile şi guvernele trebuie să coopereze pentru a elimina barierele care împiedică adoptarea 5G. În timp de Guvernele sunt preocupate de cadrul de reglementare şi identificarea celei mai adecvate distribuirii a spectrului de utilizare, companiile se concentrează asupra dezvoltării noilor modele de afaceri care se bazează pe utilizarea tehnologiei 5G. Tranziţia la industria 4.0. este facilitată de intensificarea ratei de adopţie a tehnologiei pe care am experiementat-o în contextul pandemiei de COVID-19, dar, necesită în continuare asigurarea interoperabilităţii, capacităţii de asistenţă tehnică şi de procese decizionale fundamentate pe analiza datelor (big data)'', a precizat Dorin Pena, Director CISCO pentru CIS & România, Membru al Consiliului Director al AmCham Romania.

În panelul dedicat turismului s-a discutat despre rederesarea acestui sector în regiune odată ce evoluţia pandemiei va permite reluarea călătoriilor internaţionale.

În panelul dedicat producţiei tehnologiilor avansate, agenda a inclus un studiu de caz despre colaborarea public-privată pentru dezvoltarea de produs şi investiţii sustenabile pentru eficientizarea producţiei.

Organizaţiile AmCham din Europa Centrală şi de Est cooperează pentru a creşte nivelul investiţiilor directe atrase în regiune şi al investiţiilor din aceste ţări spre SUA.

Forumul regional de investiţii va fi urmat de o serie de evenimente ce vor aborda separat anumite sectoare, în special dezvoltarea de produse în industriile puternic tehnologizate.

"Ne-am propus să facilităm schimbul de informaţii între companiile care au luat deja decizia de a pune această regiune în centrul strategiei lor de dezvoltare şi cele care încă deliberează în acest sens. Credem că sunt întrunite toate condiţiile care să favorizeze un al doilea val de investiţii din partea companiilor interesate de capacităţile universitare de cercetare, de calitatea avansată a programării de software precum şi de atractivitatea istorică şi culturală a regiunii pentru turismul de lux", a precizat Anca Harasim, directorul Executiv al AmCham Romania.