Militarizarea Crimeii, peninsula din sudul Ucrainei anexata la Rusia in luna martie, decurge intr-un ritm frenetic, in cadrul unui proces ce ar trebui sa ingrijoreze atat autoritatile de la Kiev si tarile riverane Marii Negre, cat si Uniunea Europeana, NATO si SUA. Daca in momentul anexarii circa 20.000 de militari rusi din cadrul Flotei Rusiei din Sevastopol se aflau in peninsula, in curand trupele ruse din Crimeea ar putea ajunge la 100.000 de militari. In aceasta situatie, Ucraina, stat pe teritoriul caruia astazi se profileaza o amenintare nucleara pentru lumea intreaga, nu a reactionat in aceasta privinta la nivel oficial si nici nu a abordat acest subiect in cadrul unor negocieri internationale, scrie intr-un editorial Zerkalo Nedeli.
Cu cateva zile in urma s-a aflat ca in Crimeea a fost adus combustibil pentru iarna de doua ori si jumatate mai mult decat anul trecut, Nedeli indicand, in baza unor date, ca in Crimeea au aparut 40 de noi regimente si brigazi, fiecare numarand cate 2.000-3.000 de persoane. Sunt in curs de desfasurare doua regimente de avioane strategice de lupta, intre care unul de avioane purtatoare de rachete nucleare. Unele cercuri de experti ucraineni spun ca instalarea de sisteme de rachete operativ-tactice Iskander la fosta baza sovietica din Djankoe a si inceput.
Klimenko sustine ca Rusia relocheaza in Crimeea unitati si tehnica militara ce au trecut printr-un proces de innoire si modernizare in ultimii doi ani si au efectuat antrenamente in Caucazul de Nord, inclusiv in Abhazia si Osetia de Sud. In opinia sa, Moscova transforma Crimeea intr-o puternica baza nucleara, la numai 200-300 de km de granitele UE si NATO. Baze de acest gen nu exista nici in Romania si nici in Bulgaria, state membre ale Aliantei Nord-Atlantice. Militarizarea Crimeii modifica intreg echilibrul de forte in Europa si in zona Marii Mediterane, estimeaza expertul ucrainean, care se asteapta la o reactie din partea cancelariilor occidentale, potrivit romaniatv.net.