ANAF a descoperit șase firme care vindeau online produse cosmetice fără factură: prejudiciul ajunge la peste 17 milioane de lei

0
76

Inspectorii din cadrul ANAF au constatat că şase firme au vândut online, între 2015 şi 2020, produse cosmetice şi aparate de întreţinere corporală în valoare de peste 62,5 milioane de lei, fără a emite facturi. Prejudiciul adus bugetului de stat depăşeşte 17,5 milioane de lei, informează News.ro.

"În cadrul operaţiunii Mercur, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, au identificat un grup de şase firme care, în perioada 2015-2020, au vândut online produse cosmetice şi aparate de întreţinere corporală în valoare de 62.502.228 lei fără emiterea facturilor aferente, producând un prejudiciu estimat bugetului de stat în valoare de 17,58 mil lei compus din TVA (10,04 mil lei), impozit pe profit (7,47 mil lei) şi impozit pe veniturile microîntreprinderilor (64.312 lei)", se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de ANAF.

Pentru asigurarea recuperării prejudiciului, inspectorii antifraudă fiscală au instituit măsuri asigurătorii asupra unor active în valoare de 7,93 milioane de lei şi vor sesiza organele de urmărire penală specializate.

Conform sursei citate, grupul de şase firme funcţiona în 21 de sedii şi puncte de lucru distincte din judeţul Gorj şi Bucureşti, inclusiv la domiciliile membrilor familiei persoanelor implicate. La adresa de contact precizată pe site-uri nu exista niciun angajat şi era folosită doar pentru corespondenţă. Produsele erau importate din China, oferite spre vânzare prin intermediul a trei website-uri proprii şi livrate prin curier către persoane fizice, fără emiterea facturilor aferente.

Astfel, pentru circa 60% din bunurile importate din China prin două firme din grup, s-au emis facturi fictive pentru descărcarea scriptică a stocurilor, în timp ce clienţilor din online le erau livrate produsele prin curier, fără facturi sau alte documente legale. Pentru încasarea a 62.502.228 lei din vânzarea bunurilor erau folosite conturi bancare personale ale membrilor familiei implicate sau una dintre cele nouă adrese la care funcţionau firmele din grup, pentru numerar.

Potrivit ANAF, pentru a menţine aparenţa legalităţii activităţii grupului, restul de circa 40% din bunurile importate din China erau tranzacţionate legal prin celelalte patru firme din grup, care desfăşurau comerţ fiscalizat prin intermediul aceloraşi platforme online.