Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a declansat „Operatiunea Scut 2017” prin intensificarea controalelor la frontiera, in trafic, dar si in piete, targuri si oboare, pentru combaterea traficului ilicit de tigarete, se arata intr-un comunicat al ANAF remis, marti, AGERPRES.
„ANAF a declansat ‘Operatiunea Scut 2017″, pentru combaterea traficului ilicit la frontierele U.E. Incepand cu data de 5 februarie 2017 s-au intensificat controalele la frontiera, controalele in trafic, piete, targuri si oboare, in vederea eliminarii tigaretelor provenite din trafic ilicit. Principalele parghii de control, pe langa intensificarea controlului la frontiera, vor fi controalele cu echipe canine si controalele efectuate de echipele mobile ale Directiei Generale a Vamilor din cadrul ANAF, reactivate in luna ianuarie 2017”, se precizeaza in comunicat.
De asemenea, in cadrul acestei operatiuni, Directia Generala a Vamilor va beneficia si de sprijinul Directiei Generale Antifrauda Fiscala si al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.
Combaterea traficului ilicit cu tigarete reprezinta o prioritate a ANAF, tinta fiind reducerea traficului ilicit cu tigarete pana la nivelul mediei din cadrul UE, iar la finalizarea „Operatiunii Scut 2017”, ANAF va face publice rezultatele.
Piata neagra a tigaretelor a inregistrat in 2016 un nivel mediu de 16,8%, in crestere fata de media anuala din 2015 care a fost 16%, regiunea nord-est fiind cea mai afectata de comertul ilegal, conform unui studiu realizat de o companie de cercetare a pietei.
Nivelul din 2016 reprezinta cel mai ridicat nivel mediu anual din 2011 pana in prezent, releva datele companiei de cercetare Novel Research.
Comertul ilegal cu tigarete nu inseamna doar pierderi semnificative la bugetul de stat, dar si impulsionarea fenomenului de crima organizata, sustin reprezentantii ANAF.
In 2016, statul a pierdut circa 672 milioane de euro, bani care in loc sa mearga catre prioritatile guvernamentale au ajuns in buzunarele contrabandistilor, spun reprezentantii BAT Romania. Acestia apreciaza ca desi cresterea pietei negre a fost limitata de eforturile comune ale industriei si Autoritatii Vamale, devine clar ca 2017 va fi un an de test pentru statul roman.
Reprezentantii industrei apreciaza ca este necesara o implementare cat mai rapida a Strategiei Nationale de combatere a traficului ilicit cu produse din tutun, cu participarea activa a tuturor factorilor cu atributii in domeniu.
Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa cel petrolier. In 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, insemnand accize, TVA, taxe si contributii. Suma reprezinta aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.
AGERPRES