Bolile cardiace necesită îngrijiri medicale de urgență în caz de simptome active, precum dureri în piept și insuficiență respiratorie. Dar prea multe teste de screening cardiace asociate cu alarme false pot cauza anxietate și conduce la o serie de proceduri riscante și costisitoare.
Tratamentele în exces pentru bolile cardiace pot conduce la complicații și pot agrava rezultatele, atrag atenția specialiștii. Mai jos, regăsiți o listă cu investigațiile cardiovasculare și persoanele care ar beneficia cel mai mult de acestea.
Analize de sânge
Hemograma completă
Aceasta poate identifica prezența infecției, anemiei și a altor tulburări ale sângelui. Anemia ușoară este frecventă în insuficiența cardiacă și dacă este lăsată netratată, poate contribui la agravarea stării de sănătate și la un prognostic precar. În bolile cardiace, trombocitopenia (numărul scăzut de trombocite) poate fi cauzată de medicamente precum diureticele sau heparina, potrivit doc.ro.
Troponină cardiacă (cTn1, cTnT, sensibilitate ridicată la troponine)
Troponina cardiacă este un biomarker seric utilizat pentru diagnosticul de infarct miocardic acut. Diagnosticul este dependent de creșterea și scăderea biomarkerului, în plus față de constatări clinice sau modificări ECG. Troponinele sunt recomandate frecvent pentru determinarea vârfului de troponină, care are valoare de prognostic. Troponinele cardiace pot fi crescută în prezența inflamației (de exemplu, miocardită acută), dar și în anumite afecțiuni non-cardiace (de exemplu, sepsis, boală cronică de rinichi).
Electroliți, uree și creatinină
Testele electroliților, ureei și creatininei identifică tulburările electrolitice și definesc funcția renală. Potasiul anormal (hiperkalipie sau hipokaliemie) poate fi secundar insuficienței renale și poate contribui la aritmii cardiace. Hiponatremia (scăderea sodiului din sânge) este frecventă în insuficiența cardiacă și este, de obicei, rezultatul retenției de lichide.