Drepturile de utilizare a frecvenţelor radio în vederea acordării licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de radiodifuziune T-DAB+ (standardul Digital Audio Broadcasting) vor fi scoase la licitaţie şi acordate pe o perioadă de 10 ani câştigătorilor, a anunţat, joi, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
În acest context, ca etapă premergătoare procedurii de selecţie, arbitrul pieţei locale telecom lansează în consultare caietul de sarcini al procedurii de selecţie pentru acordarea spectrului necesar implementării serviciilor de radiodifuziune digitală terestră în România.
"Procedura de selecţie competitivă presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice multiplexurile pe care doreşte să le achiziţioneze. În cazul în care cererea depăşeşte numărul de multiplexuri disponibile, se vor organiza runde primare de licitaţie până când cererea nu mai depăşeşte oferta. Preţul de pornire pentru fiecare multiplex reprezintă taxa minimă de licenţă care urmează să fie stabilită de către Guvern, la propunerea ANCOM. Multiplexurile regionale pot fi licitate numai în cazul în care nu se depune ofertă pentru multiplexul naţional în banda 216-223 MHz", precizează sursa citată într-un comunicat remis AGERPRES.
Potrivit ANCOM, pentru a putea participa la licitaţie, candidatul trebuie să fie persoană juridică română sau străină, să aibă o cifră de afaceri medie pe ultimii trei ani sau pe perioada ce a trecut de la înfiinţarea acestuia, dacă aceasta este mai scurtă de trei ani, de minimum două milioane de euro, în situaţia în care candidatul depune ofertă/oferte pentru multiplexul naţional/multiplexurile naţionale. De asemenea, ofertantul trebuie să nu fie în stare de insolvenţă ori lichidare, afacerile să nu îi fie administrate de un judecător – sindic, activităţile sale comerciale, în întregul lor, să nu fie suspendate sau să nu fie într-o situaţie similară cu cele anterioare, reglementată prin lege, să-şi fi îndeplinit obligaţiile exigibile de plată către bugetul de stat, bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi altor venituri.
Autoritatea precizează că licitaţia va fi demarată prin publicarea unui anunţ, după ce documentaţia va fi finalizată, iar cei interesaţi vor avea patru săptămâni de la anunţul de demarare pentru depunerea dosarului de candidatură.
ANCOM va anunţa candidaturile calificate în termen de două zile de la depunere, urmând să se desfăşoare etapele propriu-zise de licitaţie. Rezultatele licitaţiei vor fi anunţate în termen de trei zile de la finalizarea acesteia, iar plata de către câştigători a taxei de licenţă rezultată în urma procedurii trebuie să fie efectuată în 90 de zile calendaristice de la data publicării rezultatelor.
"Câştigătorii multiplexelor naţionale vor avea obligaţia ca, în termen de 2 ani de la data obţinerii licenţelor, să pună în funcţiune un număr de cel puţin 10 emiţătoare şi să lanseze serviciul după instalarea şi autorizarea a cel puţin două emiţătoare în Bucureşti, pentru fiecare multiplex. Câştigătorii multiplexelor regionale vor avea obligaţia de a pune în funcţiune cel puţin un emiţător în fiecare alocare, în termen de 18 luni de la data obţinerii licenţelor", notează arbitrul pieţei locale telecom.
Proiectul caietului de sarcini pentru procedura de selecţie competitivă în vederea acordării licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de radiodifuziune T-DAB+ poate fi consultat pe site-ul ANCOM şi persoanele interesate pot formula şi transmite observaţii şi propuneri până la data de 24 septembrie 2018.
Transmisia posturilor de radio şi televiziune prin standardul Digital Audio Broadcasting – DAB oferă o calitate superioară a sunetului şi a imaginii, şi permite o utilizare mai eficientă a spectrului radio prin transmisia mai multor programe într-un spectru mai îngust.