Angajatii care muncesc 4 zile pe saptamana sunt mai productivi

0
56

Saptamana de munca de 4 zile suna frumos pentru angajati, dar e in acelasi timp si viabila economic. intr-o perioada in care angajatorii se plang constant de lipsa de personal, cauta alternative astfel incat sa atraga forta de munca si sa isi sporeasca productivitatea. Se pare ca o gama larga de industrii s-ar putea alatura acestei initiative, arata studiile de piata, de la industria IT, pana la medicina si resurse umane.

Echilibrul dintre viata profesionala si cea personala a devenit unul dintre cele mai importante criterii la angajare. Iar angajatorii incearca pe cat posibil sa ofere acest avantaj pe o piata care duce lipsa de forta de munca. Este motivul pentru care ideea unei saptamani de munca de 4 zile a devenit mai ofertanta decat un castig salarial mai mare. Desigur, aceasta notiune nu este un lucru nou. Saptamana de munca de 4 zile si-a facut loc pe piata muncii inca din anii '70, cand si atunci se miza pe o productivitate mai mare si reducerea costurilor.

in 1974 de exemplu, cand guvernul britanic a introdus o saptamana de lucru de trei zile ca urmare a unui deficit de energie in randul angajatilor, un sondaj national a indicat o crestere a productivitatii cu 5 procente.

in prezent, aceasta idee nu este departe de a deveni din nou o realitate ca urmare a angajatilor care solicita o mai mare flexibilitate la locul de munca. Un stil de viata care a fost odata limitat la cateva domenii de activitate, acum se potriveste cu mai multe industrii, potrivit specilistilor citati de CNBC. Pe baza unei analize a peste 50 de mii de anunturi de angajare ale companiilor din Statele Unite, FlexJobs a constatat in ultimul an ca nu mai putin de 10 industrii sunt la un pas de a dopta saptamana de munca de patru zile. Dintre acestea, cel mai aproape se afla sectorul vanzarilor, dar si industria IT, care deja mizeaza pe un program flexibil la locul de munca si avantaje pentru angajati precum salile de jocuri. Pana si serviciile de sanatate si educatia ar putea apela la o saptamana de munca mai scurta, arata studiul, precum si activitatile de call center sau angajatii bancilor.

si se pare ca unii angajatori sunt dornici sa faca aceasta schimbare. Luna trecuta, o firma din Noua Zeelanda a inceput un program de doua luni de testare a saptamanii cu patru zile de munca si a avut un succes rasunator, astfel incat angajatorii intentioneaza sa o adopte permanent.

intre timp, saptamana trecuta, o scoala din Colorado a taiat ziele de luni din calendarul sau astfel incat sa atraga mai mult personal si sa taie din costuri. Angajatorii spun ca aceasta idee ii ajuta sa ramana competitivi in piata.

Desi nu exista o regula scrisa despre cum poate functiona o saptamana de munca mai scurta, unii angajatori sugereaza ca pentru a compensa timpul pierdut cea mai sensibila optiune ar fi o ora sau doua in plus la fiecare zi lucratoare. Exista insa si precocupari legate de implicatiile negative.

Sunt si specialisti care sunt de parere ca presiunea asupra angajatilor de a obtine aceeasi productie in patru zile, asa cum o faceau anterior in cinci, ar putea avea un impact negativ asupra nivelului de stres la locul de munca.