Coronavirusul la animalele de companie. Potrivit OMS, nu există dovezi că pisicile și câinii pot lua coronavirusul chinezesc. Cu toate acestea, există un coronavirus felin.
Coronavirusul chinezesc este pe buzele tuturor. În timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că „nu există dovezi că animalele de companie precum pisicile și câinii pot lua noul coronavirus”, mulți proprietari de animale de companie s-au scufundat în psihoză: în unele regiuni din China, animalele de companie au fost abandonate, ucise sau chiar vazute purtând măști. Deci, poate fi transmis coronavirusul la pisici? Simptomele sunt la fel ca la oameni? Răspunsuri.
Coronavirusul la animalele de companie. Există coronavirus la animale?
Da. Pisicile, în special, pot fi infectate cu două virusuri din familia coronavirusului: FeCV (Feline Enteric Coronavirus) și FIPV (Feline Infecțioase Peritonitis Virus).
Avertisment: dacă acestea din urmă aparțin aceleiași familii ca coronavirusul chinezesc, acest lucru nu înseamnă că coronavirusul chinez poate infecta animale domestice, cum ar fi câinii, sau că poate trece de la animalul domestic la om!
Cum se transmite coronavirusul la pisici?
Transmiterea la pisici a coronavirusului felin (FeCV sau FIPV) are loc prin intermediul materiilor fecale: aceasta se referă în special la pisicile care trăiesc în comunități (adăposturi, crescători) sau care traiesc in aceeași mizerie.
Care sunt simptomele coronavirusului felin? Coronavirusul se înmulțește în intestinul pisicii și poate duce apoi la simptome caracteristice:
Pierdere în greutate
deshidratare
vărsături
Diaree (potențial hemoragică în caz de infecție gravă)
Mai rar: febră, semne cardiace și / sau respiratorii, tulburări de vedere
Vaccinarea împotriva coronavirusului felin (FeCV și FIPV) nu este autorizată. Boala este contagioasă, apare mai mult între vârsta de 6 luni și 18 luni.