Un grup de cercetători din domeniul imunologiei laptelui matern uman a testat probe obținute de la femei convalescente după COVID-19, căutând să determine titrul de imunoglobulină A (cel mai bine reprezentat tip de anticorp din laptele uman) și apoi încercând să afle dacă anticorpii prezenți posedă caracteristica de a se lega de proteina spike (în engleză – „spin”) a coronavirusului pandemic.
Anticorpii din laptele mamelor trecute prin boală, neutralizanți pentru virusul SARS-CoV-2
Cercetătorii au folosit spre comparație probe mai vechi, colectate înainte de pandemie. Rezultatele au arătat că anticorpii din laptele femeilor ce trecuseră prin boală aveau afinitate mult mai mare pentru proteina spike decât cei din probele martor, erau mai variați, fiind reprezentați nu numai de imunoglobuline A, cât și de tipurile G și M și aveau titru mai mare. Acești anticorpi erau neutralizanți pentru virus.
Un alt grup de studiu a adunat probe de lapte în perioada pandemică, din populația generală de femei lactante.