Uneori, doar gandul unei situatii jenante poate induce atacuri de panica. Persoanele care sunt incercati de emotii puternice se pot confronta cu probleme de respiratie, ameteli, transpiratie, rosela sau balbaiala. Una din 14 persoane din intreaga lume se va confrunta cu o tulburare de anxietate la un moment dat, femeile si tinerii fiind cele mai afectate categorii, scrie adevarul.ro, care citeaza independent.co.uk.
Cu toate acestea, Olivia Remes, psihologul britanic, ne asigura ca anxietatea poate fi depasita cu succes, daca sunt urmate cateva sfaturi:
Nu te gandi la ce este mai rau
Persoanele cu anxietate tind sa-si faca griji cu privire la ce ar putea merge prost si se tem ca vor face sau spune ceva gresit. Aceste ganduri nu produc doar o stare mentala extrem de negativa caracterizata de teama si neputinta, dar, de asemenea, provoaca modificari fiziologice, cum ar fi secretia mare de hormoni ai stresului . O modalitate eficienta de a trece peste acest lucru este incercarea de a nu va mai gandi la ce ar putea merge prost. De indata ce un gand rau va trece prin cap, incercati sa realizati ca este doar ceva mental, care va disparea la fel ca multe altele. Aceasta tehnica se bazeaza pe puterea gandului, fiind demonstrat ca poate reduce anxietatea. Un alt lucru pe care il puteti face atunci cand va simtiti stresat sau anxios este concentrarea pe respiratie timp de cateva minute. Aceasta tehnica meditativa va va relaxa si va induce o stare de calm.
Infrunta-ti temerile
Una dintre cele mai bune modalitati de a trece peste anxietate este expunerea repetata la circumstante care te sperie. in acest mod diminuezi frica, realizand ca esti cu adevarat mai rezistent decat ai crezut ca esti. Cand vine vorba de interactiuni sociale, sau orice alte fobii, expunerea gradata este un mod eficient de a trece peste aceste frici. De exemplu, data viitoare cand mergi la un eveniment social, practica conversatiile scurte, iar in timp vei ajunge sa nu te mai temi de interactiuni.
Nu repeta in gand ce vrei sa spui
Studiile au aratat ca cei care obisnuiesc sa-si repete ideile in minte isi cresc anxietatea. Mai mult decat atat, daca exista o problema despre care trebuie sa vorbeasca, se concentreze pe ce va spune in loc sa se gandeasca la rezolvarea confliectului. in conformitate cu studiile, oameni care nu fac acest lucru au o mai buna sanatate mintala si tind sa se simta mai fericiti. Daca cineva face ceva care te deranjeaza, spune-i, dar nu iti pierde energia gandindu-te prea mult la problema.
Prea multe griji despre cum te vad cei din jur
Multe carti de auto-cunoasterea vorbesc despre ceea ce ar trebui sa faci pentru a-i impresiona pe cei din jur. Dar aceasta este calea gresita de a a vedea lucrurile. in loc sa te ingrijorezi cu privire la modul in care te vad cei din jur si sa devii auto-critic, incearca sa afli daca acaste persoane chiar merita sa fie langa tine. Este posibil sa descoperi ca nici cei din jur nu sunt perfecti si ca au propriile temeri.