Argila: beneficii pentru pielea si sanatate

0
91

Argila este folosita inca din cele mai vechi timpuri ca tratament in sanatate si cosmetica cu rezultate deosebite. Dar stii ce proprietati are?

Argila este un tip de namol rezultat in urma descompunerii unor roci sedimentare, sunt bogate in minerale de siliciu, fier, magneziu, potasiu ceea ce ii confera proprietati benefice corpului uman, atat intern, cat si extern.

Argila are proprietati regeneratoare, bactericide, dezinfectante, antiseptice, remineralizante, antitoxice, antioxidante, tonifiante, etc.

Argila are efecte benefice extern si intern:

– hemoroizi
– ulcer
– gastrite
– ciroze
– insuficienta renala si hepatica
– cistite
– prostata
-anexite
-otite
– stimuleaza activitatea glandelor endocrine
– boli ale inimii
– obezitate
– diabet
– cancer de colon, stomac, rinichi, vezica urinara
– micoze bucale
– inlatura mirosul de transpiratie
– inlatura senzatia de picioare grele
– da suplete pielii
– protejeaza si hraneste tenul
– hraneste podoaba capilara
– afectiuni oculare: conjunctivita, cataracta
– bronsita
– sinuzita
– guturai
– curata dantura
– abcese dentare, etc.

Contraindicatii

La capitolul contraindicatii, argila nu este indicata femeilor pe perioada menstruatiei, in timpul tratamentelor cu raze X, constipatie severa, hernie, tendinita, dureri musculare, dureri de spate, nu se administreaza copiilor si femeilor insarcinate.

Extern, argila se amesteca cu apa si se aplica pe piele, sub forma de cataplasma, timp de cateva minute, pe locurile dorite – picioare, axila, ten, varice, intreg corpul. Se pot pune 3 linguri de argila intr-un recipient in care sa stati cu picioarele pentru a inlatura senzatia de oboseala. Puneti pune argila in apa in care va imbaiati, iar la sfarsit face un dus. Se mai pot face si inhalatii cu argila pentru sinuzita.

Apa de argila

Se mai poate prepara apa argiloasa se pregateste cu o seara inainte de a fi consumat – 1 lingurita argila la un pahar de apa plata. Se bea de trei ori pe zi – pe stomacul gol dimineata, la pranz si seara cu o jumatate de ora inainte de masa. paharul trebuie sa fie de sticla sau ceramica, iar lingurita cu care amestecati nu trebuie sa fie metalica. Cura poate dura pana la trei saptamani in functie de gravitatea afectiunii.

In perioada de inceput, timp de trei zile, se poate consuma doar lichidul, apa limpede, dupa care se poate consuma intreg continutul paharului.

Tipuri de argila

Tipuri de argila: alba, verde, albastra, galbena, roz, rosie, gri.

In cosmetica, cele mai folosite sunt argila alba (sau caolin) si cea verde. Argila alba nu este abraziva, are rol de regenerare si un Ph 5. Este buna si intern pentru ca absoarbe gazele intestinale, este un bun pansament gastric, etc.

Argila verde este buna pentru problemele tenului, masti pentru tenul mixt, reda supletea pileii, efect antiaging, reduce ridurile, acneea, hraneste pielea, etc.

Argila galbena este indicata pentru o piele sensibila sau normala/grasa.

Argila gri este buna in cosmetica sub forma de masti, solutii demachiante, detoxifica tenul.

Argila albastra are minerale si oligoelemente, buna tratamente cosmetice, in tratarea a diferite boli de piele, prostata, osteoporoza, sinuzita, spondiloza cervicala, varice, ulcer, etc.

Argila rosie este utila in boli ale articulatiilor. Este mai putin absorbanta decat argila verde si are culoarea rosie datorita de oxidul de fier si cupru. Argila rosie se administreaza intern atunci cand exista o carenta de fier in organism. Ofera tenului tenta rosiatica daca este folosita ca masca.

Argila roz este bogata in oligoelemente, are efecte de emoliere si calmare, curatare si dezinfectare a tenului, hidrateaza tenul, reduce ridurile fine, dau fermitate pielii, etc.

Mastile pentru ten se prepara din apa plata cu argila, dar se mai poate adauga si miere, ulei de masline, iaurt, in functie de tipul de piele si afectiunea de remediat.

Sursa: http://stiri.apropotv.ro