Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a dezbatut si a aprobat, in 26 iulie, norma de aplicare a legii privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto RCA.
”Consiliul ASF a adoptat norma in forma rezultata din consultarile avute cu principalii participanti la piata asigurarilor auto obligatorii (asociatii de protectia consumatorilor, societati de asigurare, transportatori, brokeri si service-uri auto, precum si alte asociatii), considerand ca amendamentele aduse proiectului initial au conturat un cadru coerent si echilibrat in sprijinul aplicarii legii, care a intrunit totodata si un consens larg pe parcursul celor doua dezbateri publice pe aceasta tema”, se arata in comunicat.
Noul cadru legal presupune o colaborare mai stransa intre mai multe institutii ale statului. In acest sens, ASF a initiat parteneriate cu Ministerul de Interne, Ministerul Sanatatii si cu Registrul Auto Roman (RAR).
Norma detaliaza mecanismele de implementare a noii legi RCA si aduce clarificari in ceea ce priveste o serie de prevederi, printre care se numara reglementarea modalitatii de constatare, evaluare, stabilire si plata a despagubirilor, modalitatea de decontare directa, asigurarile RCA aplicabile asiguratilor cu risc ridicat si reglementarea criteriilor de aplicare a sistemului bonus-malus.
Piata RCA a fost zguduita de scandaluri dupa declansarea falimentului in cazul Astra si Carpatica. In prezent, pe aceasta piata activeaza noua jucatori: Euroins, City Insurance, Allianz-Tiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama, Uniqa si Grawe.
Volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul asigurarilor de raspundere civila auto RCA a atins anul trecut un total de 4,03 miliarde lei (897 milioane euro), cu 29% mai mult decat in anul anterior, in contextul cresterii primei medii.
Conform economica.net, soferii din Romania vor plati astfel pentru cele mai populare masini, dat fiind ca in Romania masinile cu capacitatea cilindrica intre 1,2 si 1,6 litri sunt cele mai intalnite:
Pentru grupa 1,2-1,4 litri, nivelurile maxime sunt urmatoarele:
– sub 25 de ani: 985 de lei
– 26-30 de ani: 800 de lei
– 31-40 de ani: 610 lei
– 41-50 de ani: 617 lei
– 51-60 de ani: 611 lei
– peste 60 de ani: 541 lei
Pentru grupa 1,4-1,6 litri, nivelurile maxime sunt urmatoarele:
– sub 25 de ani: 1.166 lei
– 26-30 de ani: 942 lei
Iata un tabel oficial care prezinta nivelul maxim al primelor RCA pentru fiecare categorie de sofer si autoturism, unde puteti afla detaliat unde va incadrati.
– 31-40 de ani: 712 lei
– 41-50 de ani: 721 lei
– 51-60 de ani: 714 lei
– peste 60 de ani: 629 lei