ASF: Piata asigurarilor din Romania este una stabila

0
78

Bucuresti, 20 octombrie 2017 –  Piata asigurarilor din Romania este una stabila, caracterizata de imbunatatirea indicatorilor de prudentialitate si de lichiditate, rezulta din analiza efectuata de Autoritatea de Supraveghere Financiara, in urma raportarilor trimise de societatile de asigurare.

Conform datelor raportate, pentru prima data toti asiguratorii indeplineau, la data de 30 iunie 2017, cerintele minime de capital (MCR) si cerintele de capital de solvabilitate (SCR), conform Regimului Solvency II.

Valoarea fondurilor proprii eligibile, la finalul primului semestru al anului 2017, pentru a acoperi cerinta minima de capital MCR s-a ridicat, la nivelul intregului sistem, la 4,69 miliarde lei, in timp ce valoarea fondurilor proprii eligibile pentru a acoperi SCR, la nivelul intregului sistem, a fost de 4,96 miliarde lei.

In ceea ce priveste lichiditatea societatilor de asigurare, analiza ASF releva faptul ca, in primul semestru al anului, coeficientul de lichiditate calculat pentru categoria asigurarilor generale este in valoare de 2,63. In acelasi timp, coeficientul de lichiditate calculat pentru categoria asigurarilor de viata este in valoare de 5,03. Cei doi indicatori sunt supraunitari, ceea ce indica un nivel foarte bun al lichiditatii la nivelul pietei asigurarilor.

 „Piata asigurarilor din Romania a depasit momentul dezechilibrelor si este astazi una stabila, profitabila si pe un trend de crestere consolidat. Ne indreptam spre o maturizare a pietei, potentialul de dezvoltare fiind unul considerabil. In acest fel se creeaza premisele ca serviciile oferite consumatorilor sa fie la un standard ridicat”, a declarat Vicepresedintele ASF, domnul Cornel Coca Constantinescu.

Potrivit datelor transmise de asiguratori, la 30 iunie 2017, din analiza de supraveghere off-site s-a constatat ca ponderea cea mai mare in structura plasamentelor realizate de societatile de asigurare era detinuta de titlurile de stat cu 70% din totalul plasamentelor, ceea ce denota o politica de investitie prudenta pentru investirea primelor incasate de la asigurati.

Printre instrumentele preferate de asiguratori, s-au aflat si titlurile in organisme de plasament colectiv in valori mobiliare (OPCVM), valoarea acestora reprezentand aproximativ 10% din valoarea plasamentelor realizate la nivelul intregii piete de asigurari.

Disponibilitatile banesti constituite in depozite in lei si valuta la institutiile de credit au fost in valoare de 834 milioane lei, reprezentand 7% din totalul plasamentelor, in timp ce cuantumul investitiilor in actiuni, instrumente financiare cu un grad de risc mai ridicat, a fost de doar 1%.
Piata asigurarilor a atins, in primul semestru al anului 2017, un total al primelor brute subscrise (PBS) de 5,04 miliarde de lei, in crestere cu 8% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Totodata, rezultatul net al activitatii, din primul semestru al anului 2017, a fost unul pozitiv, ridicandu-se la 260,3 milioane lei, in crestere cu 115% fata de perioada similara a anului trecut.

COMUNICAT DE PRESA