Asociatia Astronomica „Sirius”-Club UNESCO a organizat in cadrul activitatilor de parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihai Marinciuc” si Editura „Lyceum”, o excursie tematica la Chisinau..
Au participat 19 membri si colaboratori ai asociatiei: elevi la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” si Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” Barlad, cadre didactice, parteneri media.
Primul obiectiv l-a constituit vizitarea Liceului Teoretic „Mihai Marinciuc”, iar cel de-al doilea vizitarea Salonului International de carte pentru Copii si Tineret organizat la Centrul Expozitional MOLDEXPO.
La Liceul Teoretic „Mihai Marinciuc” , invitatii au facut cunostinta cu istoricul acestei institutii de invatamant si problematica actuala a liceului, au vizitat cabineteleorganizate pe diverse specialitati.
Liceul este cunoscut si prin concursul de Fizica „In Memoriam Mihai Marinciuc” organizat la initiativa colegilor si discipolilor Profesorului Mihai Marinciuc:Doctor in stiinte fizico-matematice, conducator stiintific la diverse institutii, coordonator de publicatii stiintifice si metodice, autorul a 6 manuale standard de fizica pentru licee si a 8 culegeri de probleme de fizica. A participat la scolile de fizica de vara si olimpiadele din Romania cu elevi si profesori din Republica Moldova in orasele Braila, Gura Humorului, Baia Mare, RamnicuValcea, Brasov, Oradea, Timisoara si Iasi. Prima editie a concursului a avut loc la 26 noiembrie 2011. Aceasta manifestare urmareste promovarea interesului pentru fizica, pentru performanta, formarea unei imagini coerente despre invatamintul din Republica Moldova, cultivarea tinerei generatii, atragerea atentiei intregii comunitati asupra problemelor copiilor capabili de performanta din Republica Moldova. Nu mai putin importanta este intentia de a identifica oportunitati reale de colaborare eficienta intre invatamintul secundar general si institutiile de invatamint universitar in domeniul stiintelor reale. La 26 noiembrie 2017reputatul profesor Mihai Marinciuc ar fi implinit virsta de 79 de ani.
Salonul International de Carte pentru Copii si Tineret de la Chisinau lansat in aprilie 1997, este unul dintre cele mai importante evenimente culturale ce au loc in ultimii ani in Republica Moldova. Menirea acestei actiuni este de a sustine editarea si difuzarea cartii pentru copii si tineri, promovarea cartii de un inalt nivel artistic si sprijinirea celor ce contribuie la crearea si editarea publicatiilor pentru copii. La editia din acest an a Salonului International de Carte pentru Copii si Tineret au fost reprezentate peste 110 edituri si distribuitori de carte din 9 tari: Republica Moldova, Romania, Franta, Germania, China, Lituania, Polonia, Ucraina, Ungaria.
Programul editiei a XXI-a a manifestarii desfasurata in perioada 11-14 mai 2017, a inclus: Expozitie de carte, Expozitie de ilustratii de carte in original, Lansari de carte, Sesiune de comunicari „Bibliotecile in serviciul copiilor: oportunitati pentru dezvoltare, instruire, comunicare”, Forumul Copiilor – laureati ai Concursului republican „Biblioteca – cheia succesului meu”, Activitati interactive pentru copii. Am avut ocazia sa vizitam si o expozitie de grafica de carte pentru copii – ilustratii semnate de Victoria Rata, Olga Cazacu si Rodica Musteata. Editia din acest an a Salonului a propus multe titluri noi, concursuri, proiecte transfrontaliere precum BookStore.md, formule inedite de concepere si realizare a cartii pentru copii.
Un moment deosebit de important la fiecare editie a Salonului International de Carte pentru Copii si Tineret este ceremonia de inmanare a premiilor. Premiile se decerneaza de catre un juriu alcatuit din personalitati marcante ale culturii, reprezentanti ai uniunilor de creatie, ai bibliotecilor si ai publicului cititor. Incepand cu anul 1998, autorul care a primit premiul „Cartea Anului” la editia anterioara a Salonului, scrie o carte speciala, numita cartea-surpriza. Aceasta carte este editata de catre organizatorii Salonului cu sprijinul financiar al sponsorilor si oferita in dar copiilor care viziteaza Salonul. Partenerul nostru, Editura „LYCEUM” – director Iurie Miron, a fost premiat in cadrul Salonului din 2016.
Deoarece in ziua vizitei lor la Chisinau a fost celebrata „Ziua Europei”, au avut ocazia sa cunoasca „Oraselul European” amplasat in Gradina Publica „Stefan cel Mare”.