ATAC la presedintele Klaus Iohannis: Ceea ce face presedintele este MALEFIC

0
90

Asadar, legea prin care sunt eliminate 102 taxe a fost votata in Parlament, contestata de Ciolos la Curtea Constitutionala, aprobata de Curtea Constitutionala, retrimisa de Iohannis in Parlament, aprobata din nou in Parlament. Se intampla anul trecut. De atunci, domnul Klaus Iohannis trage de timp.

Parintii fondatori ai Constitutiei nu au cum sa prevada toate capriciile pe care le-ar putea manifesta un presedinte. De aceea, o Constitutie, oricat de sumara sau oricat de completa ar fi, se bazeaza pe buna-credinta a celor care trebuie sa o aplice si sa o interpreteze. Daca ne referim la litera Constitutiei Romaniei, atunci presedintele mai are intr-adevar un termen de 10 zile, din momentul in care Parlamentul ii retrimite actul normativ, pentru a-l semna. Semnatura este obligatorie. Dar nu si termenul de 10 zile. El exista pentru a acoperi fel de fel de evenimente dintre care unele pot fi de forta majora. Cum ar fi, sa spunem, ca presedintele sa se afle pe cealalta parte a planetei. Si in absenta mijloacelor tehnice care ii permit sa semneze de la distanta. Legea fundamentala se bazeaza insa pe buna-credinta a presedintelui.

Aceasta buna-credinta lipseste in cazul celor 102 taxe. In sensul ca, la sfarsitul anului, presedintele Romaniei s-a aflat la Palatul Cotroceni. Unde dispunea de pix si de secretara. Si putea semna decretul. Nu a facut-o. A fost probabil prea ocupat cu tentativele de a bloca Guvernul rezultat din alegeri.

Romanii nu s-au putut bucura, la sfarsitul anului trecut, de aceasta lege care le elimina 102 taxe. Sunt milioane de romani care asteptau actul normativ. Si care ar fi putut beneficia de pe urma lui. Astazi, milioane de romani sunt afectati. Sunt lezati in interesul lor. Acestora li se adauga reprezentantii ANAF sau ai altor institutii care au in sarcina colectarea. Vor trebui sa mai colecteze taxe si in luna ianuarie a acestui an. Pentru colecarea acestor taxe, vor trebui tiparite formulare. Taxa tv, de pilda, este incasata prin intermediul firmelor furnizoare de energie electrica care consemneaza aceasta taxa in factura. Care iau banii de le cetateni odata cu cei pentru curentul electric si, apoi, trebuie sa verse sumele, la randul lor, in contul televiziunii publice. Toate aceste operatiuni, care vor trebui facute pentru doar o luna, sunt extrem de costisitoare si de tracasante pentru cei care trebuie sa asigure colectarea si consemnarea sumelor respective in diverse registre si statistici. Presupun ca eliminarea a 102 taxe impovaratoare pentru fiecare cetatean si care presupun prea multa birocratie pentru reprezentantii institutiilor statului inseamna, intre altele, si asigurarea personalului corespunzator. Ar fi fost normal ca toate aceste institutii sa se restructureze si sa functioneze in noul regim inca de la 1 ianuarie. Nici acest lucru nu este posibil.

Si totul se intampla pentru ca presedintele este inversunat impotriva unui partid politic invingator in alegerile legislative de anul trecut. Ceea ce face presedintele sau ceea ce nu face presedintele in situatia de fata nu este deloc benefic pentru societatea romaneasca ori pentru democratie. Dimpotriva. Este malefic. Klaus Iohannis a inceput anul cu stangul!