La persoanele cu prediabet sau diabet, nivelul de zahăr din sânge crește de obicei dimineața. Această condiție este cunoscută sub numele de fenomenul zorilor.
Este o creștere naturală a glicemiei care are loc în primele ore ale dimineții. Acest lucru se datorează schimbărilor hormonale din organism – producția scăzută de insulină duce la o creștere a concentrației de glucoză în sânge. Sindromul este tipic pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 1 și de tip 2, dar poate apărea și la persoanele sănătoase (asimptomatice).
Simptomele diabetului care apar dimineața
Fenomenul Zorilor poate fi identificat după cinci simptome cheie, potrivit unui studiu publicat în Medical News Today.
Acestea includ:
slăbiciune
greață
vedere încețoșată
ușoară dezorientare
sete
Aceste semne pot apărea la aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet de tip 2. Ele sunt caracteristice persoanelor care au deja boli endocrinologice.
La persoanele sănătoase, pe stomacul gol, creșterea nivelului de zahăr este minimă, dar la persoanele cu diabet, glicemia de dimineață se menține peste nivelul normal. „Fenomenul zorilor este asociat cu bioritmurile naturale, în care producția de insulină, care reduce zahărul, este suprimată în timpul somnului, iar nivelul hormonilor care îl cresc, dimpotrivă, crește. Este vorba, de exemplu, de cortizol”, notează autorii cercetării.
Este important să mâncați corect, să faceți mișcare și să dormiți suficient. Aceste sfaturi aparent simple sunt vitale pentru diabetici.