Atenție la emfizemul pulmonar! Cum poți să îți dai seama că suferi de așa ceva

0
86

Emfizemul pulmonar, după cum sugerează și numele, este o afecțiune a plămânilor. Aceasta nu e contagioasă. De cele mai multe ori apare după ani întregi de fumat. Odată dezvoltat, acesta afectează ireversibil plămânii și poate duce la complicații serioase.

În articolul care urmează o să decoperi din ce alte cauze mai apare, cum și când primești diagnosticul și care este tratamentul pentru a putea avea din nou o respirație normală.

Ce este emfizemul pulmonar?

Emfizemul pulmonar este o afecțiune a plămânilor care face parte din din grupul de boli pulmonare obstructive cronice. În urma pierderii elasticității alveolelor pulmonare, căile respiratorii se blochează și, în final, plămânii nu se mai oxigenează corespunzător.

Cel mai des întâlnit simptom al acestei afecțiuni este dispneea, mai exact lipsa aerului/senzația de sufocare. Apare de cele mai multe ori în timpul sau în urma unui efort fizic și se manifestă frecvent cu tuse persistentă. Dacă boala nu este descoperită și tratată din timp, aceasta poate duce și la simptome precum anxietate, palpitații și chiar apariția aritmiilor, potrivit doc.ro.

Emfizemul pulmonar există în forme diferite în funcție de partea plămânilor pe care o afectează. Acestea sunt:

Emfizem paraseptal sau emfizem acinar distal – deteriorează canalele minuscule care se conectează la sacii de aer ai plămânilor,

Emfizem centrilobular – afectează în principal lobii superiori și este cel mai frecvent la persoanele care fumează,

Emfizemul panlobular – afectează atât zonele paraseptale, cât și cele centrilobulare ale plămânilor.

În timpul diagnosticului, o scanare CT poate arăta ce tip de emfizem este prezent. De reținut că tipul emfizemului nu afectează perspectiva și tratamentul.

Continuarea pe exquils.ro