În timpul sarcinii, trebuie să-ţi protejezi sănătatea ta şi a copilului, ceea ce presupune să ai grijă ce mănânci şi bei, să respecţi reguli, îndrumări. Dincolo de toate acestea, unul dintre cele mai importante aspecte este evitarea anumitor medicamente.
Înainte de a lua orice medicament când eşti însărcinată, este nevoie să ceri sfatul medicului ginecolog care îţi urmăreşte sarcina. Când decizi să iei sau nu un medicament, este important să ştii că o mare parte dintre medicamente intră în sânge după administrare, apoi traversează placenta şi ajung la făt. Majoritatea vor fi inofensive, dar, cum corpul bebeluşului nenăscut încă se dezvoltă, unele pot avea efecte nedorite. Este bine ca, imediat după confirmarea sarcinii, să-ţi faci o idee cu privire la acţiunea unor medicamente uzuale.
Anticoagulantele
Medicamentele care subţiază sângele, numite anticoagulante sunt utilizate pentru tratarea afecţiunilor cardiace şi sunt administrate persoanelor cu risc crescut de apariţie a cheagurilor de sânge sau a accidentului vascular cerebral. Dacă iei aceste medicamente în primul trimestru de sarcină, atunci ar putea fi dăunătoare dezvoltării faciale şi mentale a copilului. În cazul în care, din cauza stării medicale, este nevoie să fie continuat tratamentul cu medicamente anticoagulante, trebuie schimbat tipul de medicament cu unul mai sigur în timpul sarcinii.
Antiepileptice
Cercetările au arătat că medicamentele antiepileptice pot duce la defecte congenitale şi anomalii de dezvoltare în timpul sarcinii. Dacă iei valproat de sodiu şi-ţi planifici o sarcină, trebuie să discuţi cu medicul pentru a primi un tratament alternativ. Cu toate acestea, dacă rămâni gravidă în timp ce iei acest medicament, nu trebuie să opreşti brusc administrarea, deoarece rişti să apară convulsii. Înainte de orice, trebuie să te sfătuieşti cu medicul specialist pentru a găsi cel mai bun tratament pentru tine, compatibil cu sarcina.