Atenției la rolul fierului în organism – Afecțiunile care duc la lipsa acestuia

0
87

Fierul este un element esențial pentru producerea de sânge și aproape 70% din fierul din organismul nostru se găsește într-o componentă a eritrocitelor, numită hemoglobină, și în fibrele musculare, într-o proteină numită mioglobină.

Hemoglobina este esențială pentru transportul oxigenului în sânge, de la plămâni la țesuturi. Mioglobina din fibrele musculare acceptă, stochează, transportă și eliberează oxigenul.

Ce rol are fierul în organism?

Aproape 6% din fierul din organism face parte din anumite proteine, care sunt esențiale pentru respirație și pentru metabolismul energetic, însă acest fier este și o componentă a enzimelor implicate în sinteza colagenului și în anumiți neurotransmițători. Fierul este necesar, totodată, pentru buna funcționare a sistemului imunitar.

Așadar, este de reținut că fierul este un mineral vital pentru bună funcționare a hemoglobinei, o proteină necesară pentru transportul oxigenului în sânge și totodată, fierul are un rol și în alte procese importante din corp, potrivit doc.ro. Acest mineral ajută la menținerea multor funcții din organism, inclusiv când este vorba despre energie și concentrare, procese gastrointestinale, sistemul imunitar și reglarea temperaturii corpului.

Fierul este foarte important în sarcină, mai ales că volumul de sânge și producția de eritrocite scade dramatic în perioada sarcinii, pentru a alimenta fătul care se dezvoltă (cu oxigen și nutrienți). Din acest motiv, crește necesarul de fier al femeii însărcinate, mai ales că există unii factori care afectează modul în care acest mineral este absorbit.

Aportul scăzut de fier în timpul sarcinii crește riscul de naștere prematură și de greutate mică la naștere a bebelușului. Femeile însărcinate care au deficit de fier ar putea fi mai predispuse să dezvolte infecții, deoarece fierul susține și funcționarea sistemului imunitar. Gravidele ar trebui să ia între 30 și 60 de mg de suplimente cu fier, în fiecare zi a sarcinii, indiferent de nivelul lor de fier din organism sau după cum le indică medicul.

O cantitate insuficientă de fier în alimentația zilnică poate afecta modul în care corpul uman folosește energia. Fierul transportă oxigenul către mușchi și creier și este crucial atât pentru performanțele mentale, cât și pentru performanțele fizice.

Din ce cauze poate apărea deficitul de fier?

Anemia

Una dintre cauzele deficitului de fier este anemia, numită și anemie prin carență de fier. Acest lucru înseamnă că există cantități prea mici de fier în eritrocite. Printre simptomele anemiei se numără oboseala, slăbiciunea, amețeala și dificultatea la concentrare.

Sarcina

În timpul sarcinii, femeile au un risc mai mare de a avea o carență de fier, de aceea este recomandat să ia și suplimente cu acest mineral după indicațiile medicului.

Continuarea pe exquils.ro