Copiii și adolescenții deprimați au un risc crescut de a suferi de moarte prematură și o gamă largă de boli mai târziu în viață, sugerează cercetări recente.
Un amplu studiu observațional realizat de cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia evidențiază necesitatea de a evalua tinerii care au suferit de depresie în copilărie și adolescență pentru a depista alte potențiale boli.
Atât copiii, cât și adolescenții diagnosticați cu depresie par să aibă un risc semnificativ mai mare de moarte prematură, de auto-vătămare și de a suferi de alte boli mai târziu în viață, afirmă autorii studiului de față, potrivit doc.ro. Ei subliniază că este extrem de important ca acești copii și adolescenți să primească ajutorul de care au nevoie și să fie monitorizați și ulterior.
Depresia în copilărie și adolescență se poate corela cu boli grave la maturitate
Depresia este rareori diagnosticată la copiii mici, dar crește în prevalență în anii adolescenței. Unele cercetări anterioare au asociat depresia la adolescenți cu un risc crescut de afecțiuni precum ateroscleroza, bolile cardiovasculare și moarte prematură. Alte afecțiuni mentale, cum ar fi tulburarea de anxietate și consumul de substanțe, sunt, de asemenea, frecvent corelate cu depresia în adolescență.
Acum, cercetătorii au dorit să afle dacă depresia la o vârstă fragedă ar putea fi asociată cu un spectru larg de boli diagnosticate mai târziu în viață. De asemenea, au examinat modul în care alte afecțiuni psihice au influențat asocierea și dacă depresia tinerilor le-a crescut riscul de deces prematur.