Poate ca sunt oglinda sufletului, poate ca nu sunt. Depinde daca stii sa citesti in ei. Dar in mod sigur ochii sunt o oglinda a sanatatii pentru ca anumite boli produc modificari in aspectul lor.
Ochii, ca si urina sau unghiile, iti pot spune cum stai cu sanatatea daca urmaresti semnalele pe care ti le transmit. Ficatul, tiroida, inima sunt doar cateva dintre organele a caror sanatate se oglindeste in ochi.
Ochii si tiroida
Exoftalmia, adica ochii „bulbucati”, anunta o problema a tiroidei. Alaturi de scaderea in greutate, nervozitate, ciclu neregulat si un puls rapid, exoftalmia se numara printre simptomele hipertiroidiei, adica o tiroida prea activa.
Problemele tiroidei se vad si in aspectul sprancenelor. Daca observi ca incep sa-ti dispara capetele externe ale sprancenelor ai putea suferi de hipotiroidie sau hipertiroidie. In acelasi timp iti cade parul si in alte parti ale corpului, insa la nivelul sprancenelor este mai usor de observat.
Colesterol si alergii
Xantelasmele, mici umflaturi galbui care apar in jurul ochilor, pe pleoapele superioare si inferioare, sunt depozite de grasime si se formeaza atunci cand exista un exces de colesterol si trigliceride in sange. Nu sunt periculoase pentru ochi, dar in functie de marime, pot fi inestetice.
Tot din cauza colesterolului crescut te poti trezi cu un inel gri in jurul irisului. Acesta se numeste, in termeni medicali, arcus senilis si apare in general la batrani dar si la persoanele de orice varsta daca au un nivel ridicat al colesterolului.
Xantelasmele nu trebuie confundate cu orjeletul – ceea ce noi numim „ulcior” – o mica infectie a unei glande sebacee de la nivelul pleoapei, care apare mai ales la persoanele cu pielea grasa. Desi este o afectiune usoara, care nu pune probleme deosebite, orjeletul trebuie investigat daca dureaza mai mult de trei luni sau apare de mai multe ori in acelasi loc. Ar putea fi o tumoare rara a glandei sebacee.
Tusesti, stranuti si ai nasul infundat… pare o raceala, dar daca in plus ai si ochii rosii si iritati, inseamna ca e vorba de fapt despre o alergie. Cand se manifesta si la nivelul ochilor, inseamna ca alergenul „pluteste” in aer, deci e vorba de polen, praf sau par de animal. Te poate ajuta un medicament antihistaminic, dar trebuie sa descoperi si vinovatul, ca sa-l poti evita pe viitor.
Cand albul ochilor nu mai e alb
Micile vase de sange care iriga conjunctiva, membrana transparenta ce acopera ochiul, pot sa se sparga facand ca albul ochiului sa devina rosu. Se intampla in cazul unei lovituri sau, mai rar, atunci cand tensiunea arteriala e foarte mare. Oricum, ochii rosii ar trebui sa te trimita la medic.
La fel si ochii galbeni. Cand albul ochilor devine galben vorbim de icter, un simptom al bolilor hepatice, cum este hepatita. In acelasi timp se ingalbeneste si pielea, dar daca icterul nu este grav el se observa mai greu pe piele. Schimbarea cea mai evidenta este la nivelul ochilor.
Pupilele si pleoapele
Pupilele unui om sanatos sunt in general simetrice, au aceeasi marime si reactioneaza la fel cand sunt expuse la lumina. Daca apar brusc diferente de marime intre pupile, sau una reactioneaza mai greu decat cealalta, ar putea fi semnul unei probleme la nivelul creierului, de exemplu un atac vascular cerebral, un anevrism etc., deci problema trebuie investigata urgent. E bine de stiut ca si consumul de droguri poate afecta felul cum reactioneaza pupilele.
La fel de grav este cand pleoapele devin cazute, ochiul fiind aproape inchis. Daca nu ai o varsta inaintata ar putea fi semnul unei boli neuromusculare sau a creierului.