Oamenii de stiinta au doua vesti proaste despre capuse: prima – a aparut o boala noua, potential fatala, transmisa de capuse, numita Powassan, iar a doua – vara aceasta se pare ca se va inregistra un numar record de capuse.
„Bolile transmise de capuse sunt in crestere, iar preventia ar trebui sa ne preocupe pe toti, in special in timpul primaverii, verii si la inceputul toamnei, atunci cand capusele sunt active” a precizat Rebecca Eisen. Aceasta este cercetator in biologie in cadrul sectiei de bolile transmise de diversi vectori a U. S. Centers for Disease Control and Prevention – CDC (Centrelor pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite). Laura Goodman, cercetator asociat in medicina si diagnosticare in cadrul Universitatii Cornell, a fost de acord. „Va fi un sezon dificil”, a spus aceasta.
In ultimii 10 ani, s-au raportat aproximativ 75 de cazuri de boala Powassan in Statele Unite. Cele mai multe cazuri s-au inregistrat in zona de nord-est si a Marilor Lacuri, potrivit CDC. Powassan este un virus care se poate transmite prin muscatura de capusa. Desi rara, boala Powassan s-a raspandit, e posibil ca anul acesta sa apara mai multe cazuri, a spus Goodman.
Printre semnele si simptomele bolii Powassan se numara febra, migrenele, varsaturile, stare de slabiciune, confuzia, convulsiile si pierderile de memorie. Pot aparea si leziuni cerebrale pe termen lung, potrivit CDC. In prezent, nu exista un anumit tratament pentru aceasta boala.
Persoanele care sufera de o forma severa de Powassan, trebuie sa fie internati pentru a primi suport respirator, a li se administra fluide intravenoase sau medicamente pentru a reduce inflamarea creierului.
Daca apare inflamarea creierului (encefalita), rata mortalitatii este de aproximativ 10%, avertizeaza CDC. Nu exista niciun vaccin care sa previna transmiterea bolii Powassan. Cea mai buna preventie este evitarea capuselor.
Eisen a precizat ca „abilitatea capuselor de a supravietui si a se reproduce este influentata de temperatura si precipitatii.
Fara a se limita la acestia, alti factori ar fi disponibilitatea gazdelor si habitatul potrivit, precum padurile si vegetatia de tufisuri.” Capusele care transmit boli si-au extins limitele geografice, ajungand in locuri in care nu se gaseau acum 20 de ani, a precizat aceasta.Reimpaduririle si populatiile mai numeroase de caprioare contribuie la extinderea populatiei de capuse, a spus Eisen.
Capusele sunt purtatoare atat de boli bacteriene, precum boala Lyme, cat si boli virale precum Powassan si boli parazitare, precum babesioza.
De la sfarsitul anilor 90, numarul de cazuri de boala Lyme s-a triplat in Statele Unite, iar numarul de distrcite din nord-est si nordul Midwest, considerate regiuni cu risc ridicat de boala Lyme, au crescut cu mai mult de 300%, a precizat Eisen. In 2015, s-au inregistrat aproximativ 30.000 de cazuri de boala Lyme in randul americanilor, dar e posibil ca numarul sa fie mult mai mare, potrivit CDC.