Medicii anunta ca, in curand, foarte multi ieseni vor ajunge la spital din aceasta cauza • Aceste probleme au inceput deja sa apara • Afectiunile de care vorbesc doctorii pot duce la probleme grave de sanatate • Iata ce trebuie sa faci pentru a evita aceste situatii • Acestea sunt persoanele care sunt vizate • Expunerea la soare este principalul factor de risc
Medicii ieseni se asteapta ca in perioada urmatoare un val de pacienti sa ajunga la spital cu aceasta problema, intrucat primele cazuri deja au aparut.
Hipocalemia si hiponatremia sunt afectiuni specifice sezonului cald, care apar mai ales la persoanele in varsta care se expun la temperaturi ridicate. Astfel, prin transpiratie se elimina potasiul si sodiul din sange, care provoaca tulburari ale inimii, ce pot conduce chiar la coma sau stop cardio-respirator.
"Din momentul in care incepe sezonul cald si temperaturile sunt crescute, exista o complicatie care apare de la transpiratie si de la expunerea la caldura, iar aceasta apare prin deshidratare. Una dintre complicatiile de sanatate se cheama hipocalemie, ceea ce inseamna ca scade nivelul de potasiu din sange. A doua este hiponatremie, care inseamna scaderea de sodiu din sange. Cei doi electroliti se pierd prin transpiratie sau in alte situatii, cand nu vorbim de sezonul cald, prin diaree sau varsaturi. Acum, in mod deosebit, apare din cauza temperaturilor crescute", precizeaza dr. Ionut Nistor, purtator de cuvant al Spitalului Clinic "Dr. C. I. Parhon" din Iasi.
Unele pastile sunt un pericol
Avand in vedere aceasta situatie, medicii ieseni vin cu o serie de sfaturi pentru pacientii in varsta, care au medicatie stabilita, prezentand si alte afectiuni. Astfel, acestia sunt sfatuiti sa rediscute, daca este cazul, medicatia cu medicul de familie si sa consume, in timpul sezonului cald, foarte multe lichide si fructe si legume.
"Pacientii pe care ii vedem cel mai des la Spitalul Clinic 'Dr. C. I. Parhon' sunt pacienti varstnici, care au medicatie pentru tensiune, pentru alte probleme, diabet sau afectiuni cardiovasculare. Acestia au nevoie de o adaptare a tratamentului pentru ca mentinerea tratamentului cronic, plus expunerea la caldura sau mersul prin soare, duce la acutizare si deshidratare. Dintre pastilele care sunt cele mai periculoase si care trebuie rediscutate si reevaluate cu medicul, cele mai importante sunt diureticele. Acestea se dau pentru tensiune si ajuta la eliminarea apei din organism. In perioadele acestea calde, cu temperaturi crescute, este nevoie ca pacientii in varsta sa consume o cantitate mai mare de fructe si legume, ele fiind o sursa naturala de potasiu si de sodiu, sa evite expunerea la soare si la temperaturi crescute, iar daca nu o pot evita, trebuie sa se hidrateze corespunzator. Doar apa simpla nu corecteaza aceste dezechilibre, ci le accentueaza. Aceste afectiuni sunt foarte periculoase pentru ca dau afectiuni cardiace, care presupun batai neregulate si crescute ale inimii. In acest context, pot duce pana la complicatii foarte grave, cum ar fi coma sau stop cardio-respirator", mai spune dr. Ionut Nistor.
Citeste si : Un nou transplant de rinichi la Spitalul Parhon. Dupa sapte ani de dializa, nimeni nu mai credea ca viata lui se va schimba radical
Mai multe cazuri grave au ajuns deja pe mainile medicilor
Conform celor spuse de medici, tinerii sunt mai putin predispusi la aceste afectiuni. Acest lucru este dovedit si de faptul ca pana acum, la Spitalul Parhon din Iasi au ajuns, in cursul zilei de luni, trei persoane cu varste de peste 60 de ani, care prezentau aceasta problema.
"Noi, medicii, sugeram ca pacientii in varsta sa evite expunerea la soare, sa aiba un consum crescut de fructe si legume, iar pentru medicamentele pe care le iau in mod obisnuit sa rediscute schema cu medicul de familie, pentru a vedea daca nu este nevoie de ajustare, de a intrerupe aceste pastile, pentru a evita aceste complicatii. Tinerii sunt mai putin expusi pentru ca ei se hidrateaza mai mult. Ei in general nu au si medicamente asociate si atunci, interferenta aceasta nu apare. Totodata, inima tanarului este sanatoasa si este mai putin expus acestor tulburari. Sunt trei cazuri grave care s-au internat in cursul zilei de luni, vorbim despre pacienti cu hipocalemie si hiponatremie. Sunt pacienti cu varsta de peste 60 de ani, un barbat si doua femei, toti din judetul Iasi. Va fi si mai grav in perioada urmatoare si putem spune ca ne asteptam la un val de pacienti care se vor confrunta cu aceasta problema", incheie dr. Ionut Nistor.