Prajelile contribuie substantial la imbolnavirea ficatului si slabirea acestuia.Regimul alimentar in bolile de ficat este diferit, in functie de bolnav.
– Spre exemplu, regimul alimentar in ciroza este mult mai restrict decat regimul alimentar in hepatita cronica.
– Bolile de ficat care duc la gastrite/ ulcer, necesita regim alimentar suplimentar, deosebit,
Pentru prevenirea bolilor de ficat, in primul rand trebuie sa avem:
o alimentatie bogata in glucide (dulciuri, fainoase);
un consum moderat de grasimi, in special animale;
proteine in cantitate normala;
consum limitat de sare;
Alimentele permise:
Ciorbe si supe din carne de pui sau de vita,
Cartofi piure, copti in ulei sau in unt,
Carne fripta: pui, vita, iepure de casa, curcan,
Mezeluri: sunca de Praga, parizier slab condimentat,
Paste fainoase de orice fel,
Fructe crude sau coapte la cuptor, compoturi, sucuri naturale,
Condimente: patrunjel, marar, leustean, dafin, etc.