Firmele care au linii de inspectie ITP sunt obligate sa asigure, prin intermediul unui sistem video, inregistrarea activitatii. In mai putin de trei saptamani intra in vigoare unele modificari legislative in domeniul auto. Practic, se vor schimba o parte din regulile referitoare la inspectia tehnica periodica (ITP) si se modifica partial modul de transmitere a dreptului de proprietate asupra autoturismului. Concret, din data de 20 mai 2018, la efectuarea ITP, soferii care au la masina parbrizul putin crapat sau alte defectiuni minore care nu pun in pericol siguranta rutiera vor putea trece fara probleme inspectia tehnica. Astfel, dupa noile reguli, deficientele tehnice sunt grupate in trei mari categorii. Cele minore, cu care o masina poate primi ITP, se refera la acele defectiuni care nu au un efect semnificativ asupra sigurantei vehiculului sau impact asupra mediului.
A doua categorie o formeaza defectiunile majore. In categoria deficientelor majore sunt incadrate cele care pot compromite siguranta vehiculului, pot avea un impact asupra mediului sau ii pot pune in pericol pe ceilalti participanti la trafic. Ultimele sunt deficientele periculoase, adica acelea care constituie un risc direct si imediat la adresa sigurantei rutiere sau care au un impact asupra mediului. Daca o masina are o deficienta majora sau periculoasa, inspectia tehnica nu poate fi trecuta, fiind necesara o noua verificare tehnica in termen de 30 de zile.
Un ITP expirat suspenda automat inmatricularea
Acestea nu sunt singurele schimbari la regulamentul ITP. Tot incepand din acest an, se va aplica o noua regula, potrivit careia expirarea ITP duce automat la suspendarea inmatricularii masinii, iar conducerea unei vehicul cu inmatricularea suspendata se va sanctiona cu amenda de pana la 3.000 de lei.
In plus, masinile cu o vechime mai mare de 12 ani trebuie sa faca ITP-ul anual.
Incredibil! Un doctor din Iasi, mort de beat, a fost prins in timp ce conducea! Politistii s-au crucit cand au vazut ce alcoolemie avea
Inspectia tehnica va fi filmata la calitate HD
Tot de pe 20 mai, firmele care au linii de inspectie ITP sunt obligate sa asigure, prin intermediul unui sistem video, inregistrarea activitatii, inregistrare care trebuie pastrata si pusa la dispozitia Registrului Auto Roman (RAR) pentru eventuale verificari.
Statiile care efectueaza ITP vor trebui sa pastreze inregistrarile video pentru o perioada determinata de sase luni, iar sistemul de supraveghere video va trebui sa contina minimum doua camere de supraveghere si un inregistrator digital care sa permita inregistrarea la rezolutii HD. In plus, sistemul va trebui instalat astfel incat sa asigure inregistrarea continua a activitatilor desfasurate pe linia de ITP indiferent de conditiile de iluminare ale atelierului. Mai mult, camerele vor fi amplasate in asa fel incat sa permita inregistrarea si vizualizarea corespunzatoare a indicatiilor afisajului a standului de franare instalat pe linia de ITP.
Neanuntarea achizitionarii unei masini, suspenda inmatricularea
Astfel, conform Ordonantei Guvernului nr. 14/2017 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, daca in urma achizitionarii unei masini, noul proprietar nu anunta, in cel mult 90 de zile, autoritatile despre tranzactie, inmatricularea vehiculului va fi suspendata. Cel care va fi prins circuland cu acesta masina va risca o amenda de pana la 2.900 de lei.