Te intrebi uneori de ce e bine sa donam sange, dincolo de faptul ca ajutam bolnavii care au nevoie? Pe langa o serie de analize gratuite, fluxul de sange devine mai fluid, iar asta inseamna mai putine probleme de sanatate!
Cand ai donat sange ultima data? Cea mai puternica campanie pentru donarea de sange a avut loc imediat dupa tragedia din Colectiv. In timp, lucrurile s-au calmat si donatorii au inceput, din nou, sa fie din ce in ce mai putini. De obicei, te gandesti sa donezi sange numai daca o persoana apropiata are probleme de sanatate. Dar e gresit. Intotdeauna e nevoie de sange!
Cand donezi sange, iti faci bine si tie
Donarea de sange nu inseamna ca ii ajuti numai pe ceilalti. Daca inca te intrebi de ce e bine sa donam sange, ia in calcul faptul ca tu insati ai parte de niste beneficii. Potrivit News.health.com, daca donezi sange, o sa ai un flux sanguin mai bun. Donarea de sange in mod repetat va face sangele care este prea vascos sa devina mai fluid. Asta inseamna mai putina presiune asupra vaselor de sange si riscuri mai mici de blocaje arteriale, de atac cerebral si de infarct.
De ce e bine sa donam sange? Un alt motiv este ca, atunci cand donezi, ai parte de niste analize medicale gratuite. Mai intai, ti se ia tensiunea, pulsul si se masoara nivelul de hemoglobina din sange. Dupa recoltare, sangele este trimis la analize, si se fac diferite teste, inclusiv testul de depistare a HIV. Sigur ca efectuarea acestor analize nu inseamna ca nu trebuie sa mergi la medic periodic, insa, daca sunt probleme serioase, vei fi anuntata.
Ai nevoie de inca un motiv? Daca donezi sange, fierul din organism va ramane echilibrat – pentru ca, in unele cazuri, poti avea mai mult sange decat limita normala, iar acest lucru poate cauza probleme vaselor de sange. Totusi, ai grija sa nu ai anemie cand donezi sange!
De ce e bine sa donam sange pentru ceilalti
Potrivit Centrului de Transfuzie Sanguina din Bucuresti, “deocamdata nu s-a descoperit un inlocuitor al sangelui, asa ca donarea este singura solutie pentru a putea face fata nevoilor de sange si elemente ale sangelui necesare terapeuticii transfuzionale. Medicii si chirurgii se bazeaza pe donarea de sange pentru a efectua, in fiecare zi, o serie de interventii care salveaza viata oamenilor sau o prelungesc”.
Daca nu stii de ce e bine sa donam sange, gandeste-te ca sangele donat poate trata in fiecare an un milion de pacienti. “Volumul de sange este de aproximativ conci-sase litri pentru un adult, dar variaza in functie de sex, greutate si inaltime. Sangele este mentinut in permanenta miscare intr-o retea de vase sanguine-artere, vene-care impanzesc tot organismul pentru a putea transporta oxigenul si substantele vitale nutritive in tesuturi si pentru a indeparta acele substante nocive care, acumulandu-se, ar putea deveni otravitoare”.