Doi soti din Timisoara au deschis o brutarie traditionala in curtea casei, dupa ce au ramas fara loc de munca, in urma cu 26 de ani. La inceput, Prospero producea 500 de paini pe zi, iar acum, pe poarta fabricii ies de circa 15 ori mai multe, scrie businessmagazin.ro.
Brutaria Prospero, cu afaceri anuale ce se invart in jurul a 5 milioane de euro, produce in fiecare saptamana paine din 22 de tone de faina, cumparata direct de la moara. Prospero este una dintre cele mai cunoscute firme din Timisoara si opereaza in oras 15 magazine si cinci cafenele.
Adina Bugescu, pre-sales manager la Prospero, povesteste ca parintii sai, de profesie ingineri mecanici, au ramas fara loc de munca imediat dupa Revolutie. „In anul 1991 au decis sa inceapa afacerea asta; cred ca le placea mult painea de casa. Au luat un credit si au garantat cu casa. Inainte sa inceapa productia, pentru ca a fost nevoie sa fie construite cuptoare din caramida, plus cladirea, langa casa, dobanda a ajuns la 80%. A fost o lovitura mare, foarte greu ne-am descurcat, riscam sa pierdem casa”, povesteste Adina Bugescu.
Timisoreanca spune ca primele paini au fost vandute abia in 1993; erau livrate cu o Dacia 1.300, in cutii de banane, in medie fiind coapte aproximativ 500 de paini zilnic. In anul 2000, pentru ca firma nu reusea sa fie competitiva din cauza cuptoarelor incalzite cu motorina pe care le folosea, parintii sai au mai luat un credit, al doilea. Cu acesti bani au fost cumparate cuptoare noi pe gaz, dar si unul de patiserie. 2008 a fost un alt an important pentru afacere, pentru ca brutaria s-a mutat in Parcul Tehnologic Timisoara, unde a fost realizata o adevarata fabrica de paine si de patiserie.