Augustin Lazar, detalii despre unul dintre cele mai fierbinti dosare din Romania. Cand va fi gata ancheta

0
66

Procurorul general, Augustin Lazar, a vorbit in cadrul unui interviu acordat Digi24 despre unul dintre cele mai asteptate dosare din Romania: Dosarul Revolutiei. Seful procurorilor sustine ca ancheta e in stadiu avansat si ca multe dintre aspecte au fost clarificate. Mai mult decat atat, sustine Lazar, dosarul ar urma sa fie solutionat pana la finalul acestui an.

"Dosarul acesta este un dosar vechi si o provocare la inteligenta profesionala a magistratilor. E o fila din istoria patriei. A trecut un sfert de secol de la Revolutie si romanii vor sa stie fundamentul solid pe care stau institutiile statului roman, ce este corect, ce a fost legal, ce a fost ilegal. Am luat ca o prioritate acest dosar, cu atat mai mult cu cat Romania a suferit condamnari la CEDO pe aceasta tema. Au fost constituite niste echipe de procurori foarte competenti, cu un nivel profesional foarte bun si care lucreaza zi de zi in aceasta cauza.

Suntem intr-un stadiu avansat in care multe aspecte au fost clarificate. Zic ca intr-un termen rezonabil, pana la sfarsitul acestui an, in mod normal acest dosar ar trebui sa fie solutionat." , a declarat Augustin Lazar pentru Digi 24.

CITESTE SI: Primul termen din dosarul ''Mineriada''! Ion Iliescu, fata in fata cu oamenii

Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa inceapa marti judecarea in camera preliminara a dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990, in care fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman si fostul director al SRI Virgil Magureanu sunt acuzati de infractiuni contra umanitatii. 

Termenul de marti al procesului se va desfasura la sediul Curtii Militare de Apel Bucuresti. 

La acest prim termen de camera preliminara, un judecator va discuta masuri si exceptii in cadrul procesului, dezbaterile nefiind publice.

Trimiteri in judecata

Pe 13 iunie 2017, Parchetul Militar i-a trimis in judecata pe: Ion Iliescu, la data faptelor presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) si presedinte al Romaniei; Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Virgil Magureanu, fost director al Serviciului Roman de Informatii, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general si sef al Directiei Procuraturilor Militare. 

De asemenea, au fost deferiti justitiei: amiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN si sef al Directiei Generale de Cultura, Presa si Sport din cadrul Ministerului de Interne; Cazimir Ionescu, vicepresedinte al CPUN; Adrian Sarbu, sef de cabinet si consilier al prim-ministrului; Miron Cozma, presedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului"; Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Miniera Barbateni; Plaies Cornel Burlec, ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.) Vasile Dobrinoiu, comandant al Scolii Militare Superioare de Ofiteri a Ministerului de Interne; colonel (rez.) Petre Petre, comandant al Unitatii Militare 0575 Magurele apartinand Ministerului de Interne; Alexandru Ghinescu, director al IMGB. 

Atac violent

Procurorii militari sustin ca, in zilele de 11 si 12 iunie 1990, autoritatile statului au hotarat sa declanseze un atac violent impotriva manifestantilor aflati in Piata Universitatii din Bucuresti, care militau in principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara si isi exprimau, in mod pasnic, opiniile politice, in contradictie cu cele ale majoritatii care forma puterea politica la acel moment. 

In acest atac au fost implicate, in mod nelegal, forte ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, SRI, precum si peste 10.000 de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii. 

Atacul a fost pus in practica in dimineata zilei de 13 iunie 1990, avand urmatoarele consecinte: moartea prin impuscare a 4 persoane, vatamarea integritatii fizice sau psihice a unui numar total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui numar total de 1.250 de persoane.

200 de oameni, ridicati si retinuti

In cadrul acestei actiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate si transportate la o unitate militara a Ministerului de Interne din localitatea Magurele, unde au fost retinute pana in dupa-amiaza aceleiasi zile, cand au fost lasate sa plece, dupa o cercetare sumara. 

Concomitent, s-a patruns in forta, fara drept, in sediul Institutului de Arhitectura si al Universitatii din Bucuresti, fiind perchezitionate mai multe birouri, iar persoanele aflate in incinta au fost evacuate prin acte de violenta. 

Conform hotararii luate de presedintele CPUN, prim-ministrul, viceprim-ministrul, conducatori ai institutiilor de forta, precum si de persoane din conducerea FSN, in Piata Universitatii au fost adusi muncitori de la Intreprinderea de Masini Grele Bucuresti, coordonati de directorul acesteia. Muncitorii s-au manifestat violent, agresand fizic persoanele intalnite in zona Institutului de Arhitectura, dupa care au ocupat Piata Universitatii impreuna cu fortele de ordine, pentru a impiedica revenirea manifestantilor.

Riposta violenta 

Actiunile intreprinse de autoritatile statului au generat o riposta violenta din partea opozantilor, astfel ca au fost incendiate sediile Politiei Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Romane si SRI. 

Procurorii mai arata ca fortele de ordine au facut uz de arma cu munitie de razboi, in aceste imprejurari fiind impuscate mortal 4 persoane iar alte 3 fiind ranite, de asemenea, prin impuscare. 

Represiunea autoritatilor a continuat in zilele de 14 si 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfasurat impreuna cu minerii si muncitorii din mai multe judete ale tarii, care devenisera o adevarata forta de ordine, paralela cu cele recunoscute si organizate potrivit legii. In acest context, minerii adusi in Bucuresti au devastat sediile partidelor politice nou infiintate sau reinfiintate dupa Revolutia din decembrie 1989 si care se aflau in opozitie. De asemenea, au agresat locuitori ai Bucurestiului si alte persoane avand legatura cu manifestatiile din Piata Universitatii, imaginile cu actele de violenta comise de mineri pe strazile orasului fiind mediatizate in intreaga lume. 

Ion Iliescu, acuzatii

Fostul presedinte Ion Iliescu este acuzat de procurorii militari ca el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea in forta a manifestantilor din Piata Universitatii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile intreprinderi din Bucuresti. 

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 este compus din 413 volume iar rechizitoriul are 2.000 de file. 

In timpul anchetei, au fost audiate 46 de persoane avand calitatea de inculpat sau suspect, 1.388 de persoane vatamate, 146 de succesori ai persoanelor vatamate si 589 de martori, fiind emise circa 2.300 de citatii, potrivit Agerpres.