Astazi, dupa cum a anuntat ministrul Justitiei, la ora 18.00, ne va comunica un secret stiut de toata lumea. Si anume decizia de revocare a procurorului general Augustin Lazar. Dupa care, mai devreme sau mai tarziu, in functie de cat timp se va gandi presedintele Klaus Iohannis, Augustin Lazar va fi revocat, iar locul sau va fi ocupat de un alt procuror. HotNews ne-a oferit cel mai proaspat fake news. Ne-a informat ca Tudorel Toader paraseste functia de ministru al Justitiei. Si a prezentat si o dovada. La fel de falsa. Nu pleaca!
Este clar ca Tudorel Toader a devenit o tinta a sistemului. Un sistem care, in fine, scartaie din toate balamalele. Pentru prima data in ultimii 15 ani, statul paralel incepe sa piarda accesul la manetele de comanda ale societatii. Iar varful de lance al acestei operatii, prin care Romania se curata de tirania institutiilor de forta, se intampla sa fie Tudorel Toader. Pentru ca este ministrul Justitiei. Cel care are inscrise in fisa postului cateva atributii pe care, indeplinindu-le, le transforma in instrumente de lupta impotriva exceselor statului nedrept. Si, spre deosebire de alti posesori ai acestui portofoliu extrem de important, Tudorel Toader s-a priceput sa demonteze din mers acest mecanism stricat si sa-l repuna in functiune. De asta data, mai aproape de interesul cetateanului.
Asa ca nu e de mirare ca devenind o tinta principala, poate cea mai importanta pentru moment, impotriva lui adversarii s-au pus in miscare, s-au mobilizat temeinic si, iata, isi utilizeaza si instrumentele de propaganda in acest scop. Stirea falsa furnizata de HotNews ne informa ca ministrul Justitiei Tudorel Toader va lipsi la o intalnire programata cu subordonati de-ai sai, intrucat, asa cum i-ar fi anuntat, urmeaza sa-si paraseasca functia de ministru. Nu le-a comunicat asa ceva. Ba mai mult. Intalnirea chiar avusese loc. Stirea Hotnews s-a dovedit destul de repede a fi o mizerie. Am comentat-o doar pentru a sustine demonstratia legata de presiunile uriase la care este supus ministrul Justitiei.
In schimb, stirea ca Augustin Lazar va pleca, eu anticipand decizia lui Tudorel Toader, este cat se poate de indreptatita. Si, in cursul zilei de azi, ea se va dovedi reala. Este lipsit de relevanta ca in spatiul restrans al acestei analize sa incerc sa explic pe larg motivele pe care le va avea in vedere Tudorel Toader. Ele se cunosc. Si sunt pe larg prezentate de un an de zile de intreaga presa neaservita statului paralel. Mai greu este sa anticipam cat va dura acest proces.
Acest proces va dura, in linii mari, pana cand presedintele Romaniei Klaus Iohannis va lua o decizie. Dar numaratoarea inversa presupune si alte etape. Decizia lui Tudorel Toader, dezbatuta de CSM, primeste un aviz consultativ, care poate fi pozitiv sau negativ. Avizul va fi negativ. Abia apoi incepe sa curga timpul pentru Iohannis. Rezonabil ar fi ca acesta sa se decida pe loc. Pentru ca, asa cum spuneam, pacatele lui Augustin Lazar sunt bine cunoscute de toata lumea. Dar rareori sau mai bine zis niciodata Klaus Iohannis nu a luat decizi fulger. In cazul unei legi votate in Parlament si trimise spre promulgare, Constitutia ii da dreptul sa se gandeasca 30 de zile. Demiterea procurorului general este un act mai putin important decat promulgarea unei legi. Sa presupunem totusi ca, la capatul celor 30 de zile, stiind prea bine ca nu o mai poate lungi printr-o procedura la Curtea Constitutionala, cum s-a intamplat in cazul Laurei Codruta Kovesi, Iohannis il va demite pe Augustin Lazar. Din acel moment, Tudorel Toader incepe munca de a identifica un alt procuror general. Si va mai dura ceva timp pana a gasirea acestuia. Dupa care din nou se va trece prin avizul CSM, care poate trage de timp, si apoi se va astepta decretul semnat de Iohannis.
Am descris acesti pasi, pentru a arata ca, de multe ori, ceea ce se strica usor si in ritm accelerat se repara greu si in pasi marunti. Simpla schimbare a Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA este doar un inceput. Sunt necesare acolo multe alte schimbari, pentru ca lupta impotriva coruptiei sa devina cu adevarat relevanta si credibila. La fel se intampla si in ceea ce priveste Parchetul General. Boala odata instalata, se vindeca greu. De aceea, este important ca unii sa plece si altii sa ramana. Iar printre cei care trebuie sa ramana, un loc de frunte il ocupa Tudorel Toader. Este necesara, mai ales in anul care vine, o adevarata opera de chirurgie, pentru a repara parchetele si pentru a ii elibera cu adevarat pe judecatori, garantandu-li-se independenta.
In acest context, Klaus Iohannis incearca, tot azi, sa adune de pe jos cioburile statului paralel si sa obtina un acord al clasei politice parlamentare, in sensul de a salva ce ar mai putea fi salvat din statul paralel, peste care, in varianta lui, s-au napustit elefantii. Ma indoiesc ca va obtine un astfel de acord.