Australia aproape a eradicat cancerul cervical. Programele de testare au inceput in 1991 si au fost urmate de vaccinare anti-HPV, in 2007

0
45

Daca Australia isi va continua vaccinarea si programele de testare a cancerului de col in ritmul actual va deveni prima tara din lume in care acest tip de boala oncologica va putea fi clasificat drept rar.

Un studiu in acest sens a fost publicat in revista „The Lancet“, potrivit agerpres.ro. Pana in 2020 se estimeaza ca incidenta cancerului cervical va scadea pana la mai putin de sase cazuri la o suta de mii de persoane. In aceste conditii, afectiunea va putea fi clasificata drept '„o forma rara de cancer'“, se arata in studiul bazat pe modelele realizate de organizatia non-profit australiana Cancer Council. Incidenta cancerului va continua sa scada sub pragul de „eliminare“, de patru cazuri la o suta de mii de persoane, pana in anul 2035, potrivit acestor modele, noteaza adevarul.ro.

Oamenii de stiinta au atribuit progresul luptei impotriva bolii prin programele nationale centrate pe metodele de preventie, incepand cu lansarea in 1991 a unui program de testare. Cancerul cervical este cauzat de anumite tipuri de papiloma virus uman  – HPV – cu grad ridicat de risc si cu transmitere pe cale sexuala. In anul 2007, Australia a devenit unul dintre primele state ale lumii care a introdus un program de vaccinare HPV destinat fetelor, care ulterior a fost extins si la baieti, potrivit DPA. Cercetatorii au apreciat ca decesul asociat afectiunii va scadea, cel mai probabil, sub rata de un caz la o suta de mii de femei pana in anul 2047, insa au avertizat ca eliminarea este posibila doar daca vaccinarea HPV si programele de testare vor continua la fel ca si pana acum. In prezent, rata de incidenta a cancerului cervical in Australia este de sapte cazuri la o suta de mii de persoane, ceea ce reprezinta aproximativ jumatate din media globala. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tumorile cervicale reprezinta a patra cea mai des intalnita forma de cancer la femeile din toata lumea si cea mai comuna cauza de deces in multe dintre tarile din Africa Subsahariana.