Autoritatea de Supraveghere Financiară: Forma finală a documentaţiei pentru Contrapartea Centrală ar putea fi depusă în ianuarie

0
103

Forma finală a documentaţiei pentru ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să emită o opinie privind Contrapartea Centrală ar putea fi depusă în ianuarie, a afirmat, marţi, Oana Ştefănoiu, director general în cadrul Sectorului Instrumentelor şi Investiţiilor Financiare la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

"Acum câteva zile a fost depusă, informal aş putea spune, ultima formă a documentaţiei pentru a emite o opinie finală. V-am spus şi data trecută, avem un grup de lucru la nivelul Autorităţii, dar şi la nivelul în ceea ce priveşte Contrapartea Centrală, astfel încât de la momentul intenţiei înfiinţării acestei entităţi acest grup de lucru a colaborat extrem de bine şi acum am primit ultima variantă a documentelor. Suntem în etapa de analiză a acestora, pentru a putea comunica o opinie cât mai curând posibil. Intenţia noastră şi strategia noastră a fost ca documentaţia în momentul în care este depusă în mod oficial să fie completă şi întocmită în conformitate cu cadrul legal", a spus Oana Ştefănoiu, la o întâlnire cu jurnaliştii.

Întrebată când ar putea fi depusă forma finală a documentaţiei, ea a menţionat că este posibil ca acest lucru să se întâmple la începutul lui ianuarie, însă nu a vrut să înainteze un termen, fiind vorba de un volum "extraordinar de mare de documente".

Bursa de Valori Bucureşti a anunţat la finalul lunii iulie în 2020 că a semnat un parteneriat cu Cassa di Compensazione e Garanzia (CC&G), unul dintre liderii de servicii post-tranzacţionare şi parte a London Stock Exchange Group (LSEG). Prin acest parteneriat, CC&G va oferi atât consultanţă privind stabilirea Contrapărţii Centrale în România, cât şi asistenţă tehnologică specifică serviciilor de compensare şi management al riscului care vor fi derulate de CCP.RO Bucharest SA şi care se aplică tuturor claselor de active tranzacţionate pe piaţa de capital românească.

CCP.RO Bucharest SA are rolul de a funcţiona ca o Contraparte Centrală (CCP) independentă pentru pieţele din România. Fiecare entitate juridică va rămâne în totalitate responsabilă de activitatea propriei contrapărţi centrale, potrivit Agerpres.ro.

Acordul, care se va derula pe o perioadă de 7 ani, aduce o dimensiune suplimentară în ceea ce priveşte colaborarea privind Contrapartea Centrală în sensul în care va permite Contrapărţii Centrale din România să se concentreze pe cerinţele specifice pieţei locale în timp ce va beneficia de expertiza CC&G privind serviciile de compensare şi de management al riscului, care au la bază o arhitectură IT extrem de robustă.

CCP.RO Bucharest va găzdui infrastructura care va permite relansarea şi dezvoltarea pieţei derivatelor în România şi va asigura mecanisme noi pentru diminuarea şi transferul riscurilor la nivelul pieţelor deservite, şi anume pieţele operate de BVB şi, respectiv, de OPCOM, contribuind la creşterea încrederii şi activităţii pe aceste pieţe.

Contrapartea centrală se va interpune între părţile tranzacţiei devenind contraparte pentru fiecare cumpărător, respectiv vânzător, şi va garanta finalizarea decontării tranzacţiei prin aplicarea de mecanisme specifice pentru administrarea riscului. Pentru investitorii sau participanţii care activează pe piaţa de capital locală, existenţa CCP va permite introducerea şi dezvoltarea tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate (cu activ suport acţiuni, mărfuri, obligaţiuni, indici, curs de schimb etc.).