Ieri, 16 persoane care lucreaza in ferma cunoscutului om de afaceri din Iasi au fost internate la Spitalul de Boli Infectioase • Probe de la animalul infectat au fost trimise si la un laborator din Bucuresti • Medicii nu sunt siguri daca vaccinul va avea efectul dorit, deoarece angajatii au fost adusi la spital dupa 72 de ore de la intrarea in contact cu animalul turbat
Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi si medicii de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Animalelor (DSVSA) din Iasi sunt in alerta, dupa ce un virus extrem de periculos a fost depistat la o ferma de vaci.
Ieri, 16 persoane, din cele 19 care au intrat in contact cu vaca diagnosticata cu rabie (turbare), au fost internate la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi. Ferma este situata in comuna ieseana Gorban si apartine controversatului om de afaceri Constantin Soranescu, milionarul acuzat de infractiuni economice.
In dimineata zilei de 25 decembrie 2017, medicul veterinar din comuna Gorban care ofera servicii de specialitate si la ferma afaceristului a decis sa sacrifice o vaca, deoarece prezenta simptome de turbare. Animalul avea semne nervoase inca din ziua de 24 decembrie 2017, dar medicul nu a luat masuri, crezand ca poate fi vorba de alte boli cu aceleasi manifestari care nu sunt periculoase pentru om asa cum este rabia. Pentru ca exista suspiciunea ca vaca are rabie, medicul veterinar a dus capul bovinei la Directia Sanitar Veterinara din Iasi pentru analize de laborator.
Citeste si : Un celebru om de afaceri din Iasi apare intr-un dosar de coruptie! Executorul este liber!
La ferma lui Constantin Soranescu din comuna Gorban sunt 103 vaci. Analizele de laborator efectuae la DSVSA Iasi au confirmat ca vaca avea rabie si, in noaptea de miercuri spre joi, probele au fost trimise si la laboratorul din Bucuresti. Animalul a fost sacrificat la ferma, dar carnea nu a ajuns in consum. Se pare ca vaca a fost muscata de o vulpe turbata.
In aceste zile, animalele au fost lasate sa pasca pe malul Prutului, in localitatea Gorban si se pare ca acolo a fost muscata vaca. Deocamdata, medicii veterinari nu confirma aceasta ipoteza si nici nu pot preciza ce s-a intamplat.
"Vaca a fost sacrificata in dimineata zilei de 25 decembrie 2017, pe la ora 8:30. Animalul prezenta semne nervoase cu o zi inainte, dar nu s-au luat masuri pentru ca acestea pot fi semne comune si la alte boli care nu sunt periculoase pentru om. In noaptea de 24 spre 25 decembrie, vaca prezenta simptome de rabie. Medicul veterinar din comuna a adus pe 25 decembrie capul bovinei, pentru ca probele se iau din creier si s-a depistat ca exista suspiciuni ca animalul avea rabie. Asta noapte (miercuri spre joi) am trimis probe si la Bucuresti pentru confirmare. Aproape 19 persoane au intrat in contact cu animalul bolnav. Astazi (ieri-n.r.), animalul sacrificat pleaca la Proton pentru neutralizare, distrugere. In ferma se face dezinfectie si timp de minimum 10 zile, zilnic, medicul veterinar din ferma face examen clinic la celelalte animale. Nu stim daca vaca a fost muscata de o vulpe turbata sau alt animal. Noi, in fiecare primavara si toamna, facem vaccinare antirabica aeriana pentru vulpi. Anul acesta nu am inregistrat niciun caz de turbare la animale mari", a declarat dr. Vasile Gaboran, director adjunct la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Iasi.
Citeste si : Lovitura crunta pentru Complexul Onyx. Daca patronul nu aduce repede banii, urmeaza falimentul
Ce masuri s-au luat la ferma din Gorban
Persoanele care au intrat in contact cu sangele si carnea vacii turbate au ajuns la Spitalul de Boli Infectioase in cursul zilei de ieri, 28 decembrie 2017, dupa 72 de ore, tarziu, dupa cum au precizat medicii. Pentru administrarea serului si vaccinului antirabic, persoanele care intra in contact cu un animal turbat trebuie sa se prezinte la medic in primele 72 de ore. "Astazi (ieri-n.r.) , 16 persoane de la ferma din Gorban, care au intrat in contact cu vaca turbata, au fost internate la Spitalul de Boli Infectioase. Am inteles ca mai sunt si alte persoane care trebuie sa ajunga la spital. Persoanele respective au ajuns la spital dupa 72 de ore de la sacrificarea animalului si contactul cu acesta. Vaccinul antirabic se administreaza in primele 72 de ore. Sa speram ca nu s-a contaminat nimeni cu virusul rabic. Persoanele care au sacrificat animalul care prezenta simptome de rabie nu s-au protejat. Au manipulat carnea infectata fara a-si lua masuri de protectie. Daca angajatii care au intrat in contact cu vaca turbata au vreo leziune sau le-a sarit sange in ochi, exista risc mare de contaminare. Timp de trei zile, persoanelor internate in spital le vom administra serul si apoi vaccinul antirabic care se efectueaza la 7, 14, 30 si 90 de zile. Toti pacienti sunt sub stricta supraveghere. Nu putem garanta suta la suta eficienta vaccinului, avand in vedere ca persoanele respective au venit la spital dupa 72 de ore de la contactul cu animalul turbat si nu s-au protejat in timpul sacrificarii", a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, directorul medical de la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi.
Boala este fatala
Rabia este o boala mortala pentru care nu s-a descoperit inca tratamentul. Turbarea este produsa de un virus care afecteaza creierul si maduva spinarii atat la animal, cat si la oameni.
"Rabia este o boala a sistemului nervos, o boala infectioasa determinata de virusul rabic cu o evolutie rapida care duce invariabil la deces. Este o maladie incurabila. Transmiterea se face prin muscatura, prin saliva de la animalul bolnav la om. Simptomele arata un stadiu evolutiv al bolii care de foarte multe ori este fatal. Pentru prevenirea bolii, persoanele infectate trebuie tratate inainte de aparitia simptomelor. Perioada de incubatie a virusului rabic este de 3-6 saptamani, timp in care, de obicei, nu este prezentat niciun simptom al bolii. Primele simptome sunt: febra, neliniste, dezorientare, agitatie extrema, aerofobie, hidrofobie, spasme musculare etc. Vaccinarea antirabica este singura metoda de prevenire a bolii. Toate persoanele internate de la ferma din Gorban sunt sub supraveghere", a declarat medicul Mihnea Hurmuzache.