AVC: Simptome care ar trebui să ne alerteze

0
83

Putem fi oricând martorii producerii unui accident vascular cerebral. Medicul Tudor Ciuhodaru, specialist în medicină de urgenţă, ne spune care sunt simptomele prin care îl recunoaştem şi care sunt primele măsuri pe care ar trebui să le luăm.

Simptomatologia unui accident vascular ischemic apar, de obicei, în jumătatea corpului, de partea opusă zonei din creier în care este cheagul. De exemplu, un AVC în partea dreaptă a creierului dă simptome în partea stângă a corpului. Simptomele unui AVC hemoragic pot fi similare celor produse de atacul ischemic, dar mai pot exista şi altele legate de hipertensiune intracraniană (greţuri, vărsături, convulsii, comă).

Simptomele pot progresa, agravându-se în curs de câteva minute, ore sau zile. Tipică este evoluţia de la parestezii spre pareză şi ajungând la paralizie cu hemiplegie (paralizie braţ şi picior pe o jumătate de corp) sau, în cazul atacurilor cerebrale mici şi repetate, modificarea treptată a gândirii, comportamentului, echilibrului sau a mişcării.

Simptomele unui AVC mic nu sunt întotdeauna uşor de recunoscut şi pot fi atribuite greşit vârstei mai înaintate sau pot fi confundate cu manifestările altor afecţiuni.

Principalele simptome ale unui AVC includ:

a) parestezii (furnicături), pareză (amorţeală)
b) tulburări senzoriale, vedere neclară, înceţoşată, pete sau puncte luminoase, vedere dublă mergând până la pierderea vederii;
c) tulburări de vorbire sau de înţelegere a cuvintelor celorlalţi
d) probleme de mers,
e) cefalee severă, ameţeli, tulburări de echilibru sau de coordonare.

COntinuarea pe clicksanatate.ro