Avertisment: Una din doua conserve de ton are peste contaminat

0
72
Asociatia Pro Consumatori (fosta Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania – APC Romania) membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor, a analizat 33 conserve de ton provenite din ThailandaFilipineSpaniaEcuadorCote D IvoireBulgariaVietnamGhanaSeychelleMauritiusGrecia si Italia.

Concluziile studiului:

40% din conservele de ton analizate sunt fie etichetate gresit, fie nu contin suficiente informatii pentru consumatori.

La 2 din 5 conserve de ton nu este mentionata, pe eticheta, zona de pescuit.

Femeile insarcinate, persoanele in varsta cu boli cronice si copiii trebuie sa evite consumul de ton (Ton Albacora) in conserva din cauza continutului de metale grele (plumb, cadmiu si mercur).

64% dintre conservele analizate au in compozitie ulei vegetal, dintre care:

– la un procent de 15% nu se specifica tipul de ulei vegetal;

– 3% folosesc ulei de rapita;

– 18% folosesc ulei de floarea soarelui;

– 15% folosesc ulei de soia.

specia de ton folosita la fabricarea conservei:

– 55% folosesc Katsuwonus pelamis;

– 27% nu declara specia de ton ;

– 15% folosesc Ton Albacora;

– 3% folosesc Ton Tonggol;

cantitatea de ton din conservele analizate variaza intre 60% si 70,5% din cantitatea neta a conservei.

doar 61% dintre producatori declara zona de unde a fost pescuit pestele, dupa cum urmeaza:

„in urma cu sase ani (11 martie 2011), urmare a dezastrului de la centrala nucleara de la Fukushima (Japonia), a avut loc cea mai mare deversare radioactiva din istorie. Considerand faptul ca incidentul a avut loc in imediata apropriere a oceanului Pacific, studiile de specialitate estimeaza ca cel putin 80% din deseurile rezultate in urma accidentului s-au deversat in apele Pacificului.

Reprezinta radiatiile rezultate in urma dezastrului de la Fukushima o problema?

Parerile sunt impartite, insa este o certitudine faptul ca, in fiecare zi, aproximativ 300 de tone de apa contaminata radioactiv ajunge in apele oceanului Pacific, in prezent neexistand vreo varianta pentru stoparea acestui flux.

in mod direct, s-a estimat ca a crescut concentratia de Cs 137 (Cesiu 137) cu 2, pana la 3 ori, inregistrandu-se concentratii similare, daca nu chiar mai mari decat cele de la Cernobil. in mod indirect, contaminarea radioactiva are un impact semnificativ asupra marfurilor provenite din zona afectata (Asia, Oceania, Australia si America de Nord), printre acestea regasindu-se si produsele alimentare. Produsele alimentare, in speta conservele de peste (ton), uleiul de peste, produsele semi-preparate din peste, toate prezinta, conform masuratorilor efectuate, o radioactivitate sporita, acesta fiind si motivul pentru care aceste produse sunt vandute, uneori, la un pret redus pe rafturile magazinelor de tip supermarket”, a transmis asociatia.

Cum alegeti conserva de ton

„La alegerea unei conserve de ton trebuie sa se aiba in vedere continutul de ton din conserva, cantitatea de proteine, de grasimi si de sare la 100 grame produs. Un alt aspect important il reprezinta si locul unde a fost pescuit pestele intrucat cel capturat in Oceanul Pacific este iradiat cu Cesiu 137 in urma accidentului nuclear de la Fukushima din anul 2011. Din pacate, ingerarea unui aliment radioactiv este cea mai grava forma de poluare, iradierea in acest caz fiind de 20 de ori mai mare decat iradierea exterioara a corpului in aceleasi conditii privind cantitatea de element radioactiv. Recomand consumatorilor sa evite conservele de ton care au in compozitie peste capturat in Oceanul Pacific, respectiv din urmatoarele zone: FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 si 88. De asemenea, consumatorii nu trebuie sa achizitioneze conservele de ton care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugina, acestea reprezentand un adevarat pericol pentru sanatatea lor”, a precizat Costel Stanciu, presedinte APC.